Nemačka naložila Dajmleru da sredi kombije

Nemačkom proizvođaču automobila „Dajmleru“, matičnoj kompaniji „Mercedes Benca“ i „Smarta“, vlasti te zemlje dale su rok do sredine juna da sredi svoje kombije sa dizel motorom, koji ne ispunjavaju propise o emisiji štetnih gasova.

Ovakvo saopštenje izdalo je nemačko Ministarstvo saobraćaja nakon sastanka i razgovora sa direktorom Dajmlera Diterom Cečeom (Dieter Zetsche). On je poslednji rukovodilac neke kompanije iz nemačke auto-industrije, koji je pozvan na odgovornost zbog nedozvoljenih količina izduvnih gasova emitovanih iz dizel vozila.

Nakon što je nemačka uprava za motorna vozila utvrdila da kontrolisane emisije gasova ne ispunjavaju zakonske norme, nemačkom proizvođaču vozila prošle nedelje je naređeno da opozove 6.000 Mercedes-Benc „Vito“ kombija za isporuke.

Iz Dajmlera saopštavaju da se ne slažu s procenom vlasti, ali da će pripremiti unapređen softver za kontrolne sisteme dizel motora, kao i da će ih ugrađivati u vozila bez troškova za njihove vlasnike, prenosi agencija „Beta“.

Nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer je najavio da je za dve nedelje planiran još jedan sastanak sa Cečeom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор