U dualnom obrazovanju 3.507 učenika i 600 firmi

U Srbiji će se od naredne školske godine u sistemu dualnog obrazovanja naći 66 srednjih stručnih škola sa 30 obrazovnih profila, 3.507 učenika i 600 kompanija u kojima će se odvijati praktična nastava, javlja Privredna komora Srbije (PKS).

„Planiranjem upisa u 66 srednjih škola u 52 grada i opštine, akcenat se stavlja na potrebe privrede i privrednog razvoja, kao i na mogućnosti daljeg zapošljavanja učenika. Nakon završnog ispita koji polažu u školi, učenici će se po uobičajenoj proceduri upisa raspoređivati po svojim rezultatima, uspehu i željama“, navodi se u saopštenju PKS.

Po dualnom modelu obrazovanja, đacima će od narednog 1. septembra biti ponuđeno 10 novih obrazovnih profila, među kojima je i „tehničar mehatronike“, spoj mašinstva, IT-a i elektrotehnike. Za ovo zanimanje će se školovati učenici u Zrenjaninu i Vlasotincu, koji će stručnu praksu obavljati kroz rad u kompanijama „Draxlmaier“, „Modital“, „Šinvoz“, „Falke“, „Gruner“, „Elrad International“…

– Učenici Saobraćajno tehničke škole u Zemunu dobiće mogućnost da se za novo zanimanje, „tehničar logistike i špedicije“, školuju u kompanijama „Cargo partner“, „Gebruder Weiss“, „Milšped“, „DM Schenker“, „Lagermax“, „Quehenberger“ – objasnila je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje PKS Ana Stojanović i dodala da je privreda najveći interes iskazala za profilima mašinske i elektro industrije.

Ona je podsetila da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, kao i da značajnu ulogu u tom sistemu ima upravo PKS, čiji je zadatak da ukaže na potrebe privrede za kadrovima, kako bi se obezbedila usklađenost obrazovanja i sveta rada.

– Kompanije na ovaj način dolaze do kompetentnih, formiranih kadrova, dok mladi povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada – istakla je Stojanovićeva, a prenosi agencija „Beta“

Ovaj projekat finansira Austrijska razvoja agencija, a PKS ga realizuje uz pomoć Federalne komore Austrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор