U Vlasotincu kreće dualno obrazovanje

made-in-germany-rs-ucenici-na-praksi

Juče je u Vlasotincu potpisan sporazum o saradnji na realizaciji kooperativnog modela obrazovanja, između Opštine, nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), pet partnerskih kompanija i Tehničke škole u koju će se, u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada, uvesti novi obrazovni profil „industrijski mehaničar“.

Formiranje novog obrazovnog smera rezultat je dogovora lokalne samouprave i Tehničke škole sa kompanijama iz Vlasotinca: „Gruner elrad“, „Elrad dve es“, „Mladost“ i livnice „Vitko“, kako bi se po ugledu na nemački obrazovni sistem osposobio kadar za potrebe privrede i time omogućilo zapošljavanje đaka odmah po završetku školovanja. Taj model podrazumeva povećan obim praktične nastave i čvrstu saradnju škola i kompanija.

– Veoma sam zahvalan rukovodstvu Tehničke škole koja je prepoznala potrebu za uvođenjem novog obrazovnog profila i prilagođavanja privredi. Takođe hvala i GIZ-u što je odabrao Vlasotince kao jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima će zaživeti sistem kooperativnog obrazovanja. Predstavnici privrede će učestvovati u obrazovanju i zapošljavanju kadrova na sopstveno i zadovoljstvo zajednice u celini – rekao Zoran Todorović, predsednik Opštine Vlasotince, a prenosi TV Leskovac.

Radionica u Tehničkoj školi će za potrebe profila „industrijski mehaničar“, biti potpuno renovirana i prilagođena potrebama praktične nastave u prvoj godini školovanja. U drugoj godini učenici će provoditi dva, a u trećoj, završnoj godini, tri radna dana sedmično na praktičnoj nastavi u kompanijama koje sarađuju sa školom.

– Za potrebe praktične nastave opština će isfinansirati građevinske radove na rekonstrukciji radionice u Tehničkoj školi, kompanije će finansirati opremanje mašinske radionice i radionice za ručnu obradu, dok će GIZ uraditi izradu industrijskog poda – objasnio je Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole.

Novi trogodišnji obrazovni smer razvijen je u okviru projekta Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, koji finansira nemačka Vlada a sprovode GIZ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Vrednost projekta je 97.750 eura od čega GIZ učestvuje sa 33,5 hiljada, Opština Vlasotince sa 26.300, a pet kompanija zajedno sa 37.950
eura.

Direktor kompanije „ELRAD Srbija“ Čedomir Božilović, kaže da ova firma učiniti sve da na najozbiljniji način pomogne obrazovanju dece koja bi sutra bila njihovi radnici, ili bi nastavili obrazovanje, zbog čega će se truditi da stvore maksimalne uslove za tako nešto.

– Stručan kadar je najveće bogatstvo bilo koje kompanije pa i naše, tako da ova saradnja privrede sa obrazovanjem podrazumeva pre svega početak podsticaja zapošljavanja. Naš cilj je zapošljavanje pre svega mladih kadrova, a i jedan od naših vrlo bitnih ciljeva je da deca koja se rode ovde u Vlasotincu, tu i ostanu – kaže Vladica Stanković, direktor preduzeća „Gruner Srbija“.

U Srbiji se nastava po ovom modelu već sprovodi u 10 opština. Tehnička škola u Vlasotincu tako će od septembra biti jedna od retkih u našoj zemlji koja će školovati đake spremne da iz školske klupe odmah krenu na posao. Smer „industrijski mehaničar“ svršeni osnovci moći će da upišu u junu i tako znatno povećaju svoje šanse za pronalaženje posla.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор