Učenička praksa sa platom od 950 € i odmorom

made-in-germany-rs-ucenici-na-praksi

Za praktičan rad u okviru programa dualnog obrazovanja, nemački učenici dobijaju mesečnu platu od 250 do 950 eura, a uz to imaju pravo i na godišnji odmor.

Na konferenciji „Obrazovanje po meri privede – dualno obrazovanje“, nemački ekspert za dualno obrazvanje Peter Krize je istakao veoma veliku važnost ovakvog tipa obrazovanja za privredu Nemačke. On je objasnio da takvo školovanje traje između dve i po i tri godine, a da učenici nakon položenog teorijskog i praktičnod ispita odmah mogu da se zaposle i počnu da rade kao predradnici, majstori, pa čak i da dobiju zvanje inženjera.

– Taj obrazovni sistem u Nemačkoj je podeljen na sticanje znanja u školi i praksu u preduzećima gde se stiču praktične veštine. Odnos učenika, preduzeća i škole je regulisan ugovorom koji sklapaju privredne komore, a koje realizuju i završne ispite. Đaci u proseku imaju od 250 do 950 eura mesečnu naknadu tokom rada u preduzećima koja učestvuju u programu dualnog obrazovanja. Oko visine te naknade mogu da pregovaraju čak i sindikati – naveo je Krize, a prenosi agencija „Tanjug“.

Po njegovim rečima, u nemačkom sistemu postoji pet kategorija za dualno obrazovanje. Na primer, prva je industrija i trgovina, gde se obrazuju industrijski menahničar, komercijalista, pekar…

– Svako može da završi obuku u dualnom obrazovanju bez obzira na godine, pol i uzrast, osim za neka specifičnca zanimanja za koja je potrebno ispuniti određene posebne uslove. Ukoliko neko ima natprosečne rezultate, postoji i mogućnost skraćenja njegovog procesa obrazovanja – dodao je Krize.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор