Vlasotinčani se školuju po nemačkom modelu

made-in-germany-rs-ucenici-na-praksi

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman posetio je Tehničku školu u Vlasotincu, gde se nastava odvija po modelu dualnog obrazovanja, i tom prilikom najavio dalju podršku svoje zemlje Vladi Srbije na obrazovanju kvalitetnih stručnjaka.

Nakon obilaska škole, Ditman je rekao da Srbija ima izuzetno dobro obučene univerzitetske stručnjake i izuzetno dobro obučene radnike, ali da je potrebno obrazovati i veoma kvalifikovane stručnjake, na čemu Nemačka radi zajedno sa Vladom Srbije.

On je podsetio da je prošle godine pokrenuta nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i razvoj, zbog čega se zahvalio školi, Opštini i kompanijama koje su podržale incijativu, ali i GIZ-u, ocenivši da u Vlasotincu postoji jako partnerstvo Opštine i privrede, prenosi agencija „Tanjug“.

– Vlada Nemačke podržava Vladu Srbije i pružiće podršku srpskoj privredi kao i podršku u jačanju perspektiva za mlade. Ove godine smo svedoci da se ovde 30 mladih uključilo u dualno obrazovanje. U prvom razredu će raditi u radionici u školi, od drugog će raditi u kompanijama, što je u interesu samih preduzćea. Ovo je izuzetan projekat – zaključio je Ditman.

Generalni direktor i vlasnik nemačke kompanije „Gruner“, Edvard Šprajcer, je objasnio da posluju u Nemačkoj, Indiji i Tunisu, ali da im je Srbija postala najznačajnija lokacija, gde je zabeležen i najveći poslovni rast.

– Gruner je u Srbiji od 2007. godine, a počeo je sa 10 zaposlenih. U međuvremenu je proizvodnja proširena na 7.000 kvadratnih metara, uz 400 zaposlenih. Do sada smo investirali devet miliona eura i želimo i dalje da ulažemo. Gruner je u Srbiji do sada uglavnom uvozio delove za proizvodnju, ali je cilj da se oni ubuduće nabavljaju u Vlasotincu, zbog čega ćemo pomoći izgradnju radionice za alate, a neku od mašina koje ne koristimo u Nemačkoj stavićemo na raspolaganje za obuku učenika – najavio je Šprajcer.

Po rečima predsednika Opštine Zorana Todorovića, uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja započinje nova era u ovoj srednjoj školi, a i druge kompanije su zaintersovane za uključivanje u projekat.

– Vlasotince ima skoro 30.000 građana, oko 1.200 preduzetničkih radnji i četiri pogona stranih investitora u kojima radi oko 1.300 zaposlenih. To je dovoljno da većina građana živi pristojno, međutim mi nećemo doustati od svog cilja – rekao je Todorović.

Direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milivoje Đorđević je podsetio da je Sporazumom o saradnji u vrednosti od 100.000 eura omogućeno otvaranje novog obrazovnog profila po modelu dualnog obrazovanja.

– Kompanije su opremile radionicu mašinama i alatima i obezbedile stipendiju učenicima. GIZ je nabavio nastavna sredstva, Opština je izdvojila sredstva za adaptaciju radionice koju su izveli učenici i nastavnici, i time uštedeli više od milion dinara. U planu je dalje povezivanje sa privredom, kada je reč o tekstilnom i građevinskom smeru – rekao je Đorđević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор