Posle dualnog školovanja na posao u Simens

Prva generacija subotičkih srednjoškolaca završila je svoje trogodišnje školovanje po projektu dualnog obrazovanja za profil bravar-zavarivač, i već sada počinje da radi u fabrici vetrogeneratora nemačke kompanije „Simens“.

U saopštenju kompanije se navodi da je na inicijativu Simensa u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici 2014. godine uveden novi obrazovni profil bravar-zavarivač, zahvaljujući projektu koji je pokrenula Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, prenosi „N1“.

– Tokom školovanja đaci su dva puta nedeljno imali praktičnu nastavu u Simensovoj fabrici, gde će ovog meseca pet njih započeti i dodatnu neophodnu obuku, i uskoro počinju da rade. Dugoročni cilj saradnje bio je da učenici koji pohađaju ovaj obrazovni smer prođu praktičnu obuku, a da kasnije imaju veću mogućnost zaposlenja u Simensu, što se sada i desilo – istakao je generalni direktor Simensa Udo Ajhlinger.

Simensova fabrika u Subotici je među najvećim izvoznicima iz Srbije, a trenutno zapošljava više od 1.800 radnika. Vetrogeneratori proizvedeni u ovoj fabrici pokreću svaku treću vetrenjaču u Evropi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор