Kolubari promenjeno korito zbog novog kopa

Premeštanjem dela toka reke Kolubare u dužini od 2,6 kilometara u novo korito, omogućeno je otvaranje polja G i započinjanje eksploatacije novih količina uglja u rudarskom basenu Kolubara.

Po rečima vršioca dužnosti direktora “Elektroprivede Srbije” (EPS) Milorada Grčića, ovo je najznačajniji događaj za energetsku stabilnost Srbije i snabdevanje električnom energijom. On je na svečanosti povodom puštanja Kolubare u novo korito objasnio da su radovi trajali dve godine, da je investicija vredela ukupno 14 miliona eura, a da je za potpunu ekspolataciju polja G neophodno i izmeštanje dela reke Peštan i dela Ibarske magistrale.

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je naglasio da je važno da se radovi u kolubari nastave još intenzivnije, prenosi agencija “Beta”.

– Homogenizacija, odnosno izjednačavanje kvaliteta uglja, bi trebalo da započne 2018. godine otvaranjem polja Radljevo. To su važni projekti tim pre što su ga radile domaće kompanije – rekao je Antić i dodao da je za projektovani rast bruto domaćeg proizvoda od 3 posto Srbiji neophodna snažna privreda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор