Čim izuče zanat na posao u „Simens“

made-in-germany-rs-siemens-minhen

Đaci Tehničke škole “Ivan Sarić” u Subotici, koji pohađaju smer bravar-zavarivač, trenutno su jedini srednjoškolci koji mogu biti sigurni da po sticanju diplome neće godinama mučiti muku tražeći posao.

Zahvaljujući zanatu koji uče, ova 24 đaka čeka siguran posao u fabrici nemačke kompanije “Simens” u Subotici, koja je upravo zbog nedostatka radnika ovog profila prošle godine inicirala formiranje novog obrazovnog smera, prenose „Večernje novosti“.

– Za sada đaci još uvek imaju obuku u školi, a u junu će im početi praksa u “Simensu”. U drugom razredu će dva dana nedeljno biti u preduzećima, a u trećem tri dana, kako bi što bolje naučili da rade, i to uz pomoć najsavremenijih tehnologija. U nekim firmama moći će i da volontiraju tokom leta, dobijaće zaštitno odelo i naknadu za putne troškove i topli obrok – objašnjava direktor škole Ivan Bajić.

Siguran posao nakon školovanja glavni je razlog što se đaci odlučuju da upišu ovaj, nimalo jednostavan zanat.

– Nije lak posao, ali ni jednog trenutka nisam pomislio da sam pogrešio. Kada savladam osnove, na raspustu ću da volontiram i tako što brže naučim tajne zanata – priča jedan od učenika Oliver Sakmanj.

Njegov drug Kristijan Sabo dodaje da su bravari-zavarivači veoma traženi i u inostranstvu.

– Zvuči neverovatno, ali u Nemačkoj može da se zaradi i do 6.000 eura mesečno. Jedva čekam da počnemo da radimo u fabrici, tamo ćemo imati najbolje uslove za obuku, a ako bude prilike, pokušaću da odem u inostranstvo – kaže Sabo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор