„Folksvagen“ smanjuje broj radnika u Rusiji

made-in-germany-rs-volkswagen02

Nemački automobilski gigant „Folksvagen“ planira da u svojoj fabrici u ruskom gradu Kaluga smanji broj radnika za 600, uz prelazak na četvorodnevnu radnu sedmicu i smanjenje radnih smena, sa tri na dve.

– Prvih meseci 2015. godine rusko tržište automobila nastavlja da trpi uticaj slabe privrede, znatnog povećanja cena i visokih kamatnih stopa. Ne očekujemo promene tih faktora u narednim mesecima, zbog čega je kompanija „Folksvagen grupa Rus“ odlučila da primeni mere kojima će prilagoditi proizvodnju – rekla je direktorka za odnose s javnošću „Folksvagen Rus“ grupe Natalija Kostjukovič, a prenosi agencija „Itar tas“.

Kako se očekuje, oko 280 otpuštenih radnika dobiće ponudu da radi u centralnom skladištu rezervnih delova u mestu Čehova u Moskovskoj oblasti, čija je izgradnja u toku. Pored toga, oko 300 ljudi bi moglo da bude premešteno u novu fabriku motora u Kalugi, čije je otvaranje planirano u drugoj polovini ove godine. S tim u vezi, kompanija je pre oko mesec dana poslala u Nemačku 120 radnika iz fabrike u Kalugi na obuku za rad u fabrici motora. Uz sve ovo, Kostjukovičeva je precizirala da ugovori za 150 radnika iz ove fabrike, angažovanih na određeno vreme, neće biti produženi.

Kompanija „Folksvagen“ u Kalugi proizvodi modele “polo sedan”, “folksvagen tiguan” i “škoda rapid” i poseduje proizvodne kapacitete za 225.000 vozila godišnje. Fabrika je otvorena 2007. godine i zapošljava oko 6.000 radnika. Uprkos krizi u automobilskom sektoru, koncern namerava da nastavi svoj investicioni program na ruskom tržištu. U drugom tromesečju ove godine biće otvoreno centralno skladište rezervnih delova i opreme u Čehovu, a u drugoj polovini godine i fabrika motora u Kalugi.

Nakon što je američki Dženeral motors prošle sedmice najavio da će sredinom ove godine prekinuti proizvodnju automobila marke “opel” u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu i da će postepeno prestati prodaja “opela” i većine modela “ševroleta” u Rusiji, Ministarstvo industrije i trgovine Rusije oglasilo se saopštenjem u kome se kaže da ne se očekuje odlazak drugih stranih proizvođača s ruskog tržišta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор