Novi Folksvagenov pogon u Slovačkoj

made-in-germany-rs-volkswagen02

Vodeći svetski automobilski koncern, nemački „Folksvagen“, započeće tokom ove nedelje u Bratislavi izgradnju pogona za proizvodnju karoserija, čija vrednost iznosi pola milijarde eura.

Kako je objasnio Vladimir Mahalik, portparol slovačke fabrike Folksvagen, novi pogon za izradu karoserija deo je ranije najavljenog investicionog programa ovog koncerna u Slovačkoj, vrednog 1,5 milijardi eura, piše slovački dnevnik Pravda, a prenosi agencija „Tanjug“.

– Koncern u Slovačkoj obnavlja proizvodnu halu i priprema nove investicije. Pored pomenutog pogona za karoserije i već izgrađenog preseraja, u pripremi je i rušenje postojećeg pogona za karoserije, kako bi se umesto njega izgradio moderniji. Zahvaljujući novoj montažnoj hali trebalo bi da bude otvoreno najmanje još 300 radnih mesta – kaže Mahalik.

Folksvagenova fabrika u Bratislavi krajem prošle godine zapošljavala je ukupno 9.900 radnika, što je za 500 radnika više nego što ih je bilo krajem 2013. godine. Po tome je Folksvagen odmah za najvećim privatnim poslodavcima u ovoj zemlji, od kojih „Ju-es stil“ (U.S.Steel) u Košicama zapošljava 12.000 radnika, a slovački „Tesko“ (Tesco) oko 10.000 radnika.

Kompanija Folksvagen u Slovačkoj zaposlila je nove radnike, iako je tokom prošle godine, zbog uvođenja novih modela, proizvela u toj zemlji svega 390.000 automobila, u odnosu na 426.000 koliko ih je bilo proizvedeno pretprošle godine. Nemački koncern pogodio je i pad tražnje na tržištu Rusije.

Folksvagen u Bratislavi prozvodi sportsko-komercijalna vozila (SUV) „folksvagen tuareg“, „audi Q7“, delove za vozila „porše kajen“, a takođe i male gradske automobile „škoda sitigou“, „seat mii“ i „folksvagen ap!“. Naredne godine Folksvagen će u Slovačkoj proizvoditi i karoserije za SUV „bentli bentajga“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор