Mercedes kažnjen u Kini sa 57 mil $

made-in-germany-rs-mercedes-logo

Zbog nameštanja cena luksuznih automobila i rezervnih delova, kineski regulatorni organ kaznio je nemačkog proizvođača automobila „Mercedes-Benc“ sa 350 miliona juana, odnosno sa 57 miliona dolara.

Kazna za nemačku kompaniju usledila je nakon šire istrage koje su kineske vlasti pokrenule u celom automobilskom sektoru.

Tim povodom, regulator u kineskoj istočnoj pokrajini Đengsu saopštio je da je filijala nemačkog „Dajmlera“ kažnjena, jer je vršenjem pritiska na prodavce da odrede minimalnu prodajnu cenu pojedinih vozila i rezervnih delova, prekršila antimonopolski zakon, prenosi agencija „Asošiejted pres“ (AP).

Po navodima britanske agencije „Rojters“, u saopštenju kineskog regulatornog tela kaže se da je “istraga pokazala da su Mercedes-Benc i njegovi dileri u pokrajini Đengsu sklopili i sprovodili monopolske ugovore kojima su odredili najnižu prodajnu cenu za modele E-klase, S-klase i pojedine rezervne delove“.

Iz kompanije Mercedes-Benc poručili su da prihvataju odluku kineskih vlasti i da preuzimaju odgovornost, kao i da će preduzeti sve potrebne korake kako bi ubuduće poslovali u skladu sa zakonom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор