Mercedes u Brazilu otpustio 500 radnika

made-in-germany-rs-mercedes-logo

U svojoj fabrici automobila „Sao Bernardo dos Kampos“ u blizini Sao Paula u Brazilu, nemačka kompanija „Mercedes benc“ ukinula je 500 radnih mesta, dok je 7.000 radnika poslala na kratkoročno odsustvo.

Portparol Mercedesa je objasnio da se obavezno kratkoročno odsustvo u periodu od 1. do 15. juna odnosi na 7.000 od ukupno 10.500 zaposlenih, koliko ih radi u svim proizvodnim oblastima u fabrici Sao Bernardo dos Kampos, prenosi agencija „Frans pres“.

U Brazilu je prodaja automobila naglo opala, a ekonomija najveće južnoameričke privrede petu godinu za redom iskazuje nizak rast. U ovoj godini toj zemlji se prognozira negativan privredni rast od jedan posto. Na usporavanje privrede brazilska Vlada je odgovorila podizanjem kamatnih stopa da bi ograničila inflaciju, ali je takav potez učinilo skupljim kredite za velike kupovine, pa tako i za kupovine automobila.

Brazilska asocijacija proizvođača vozila „Anfavea“ saopštila je kako je u protekla četiri meseca, zaključno sa aprilom, proizvodnja automobila opala za 17,5 procenata na godišnjem nivou, odnosno na 881.770 proizvedenih vozila, dok je prodaja smanjena za 19,2 posto, na 893.630 prodatih vozila.

Pored Mercedesa i „Folksvagen“, „Ford“ i „Dženeral motors“ takođe su zbog pada prodaje automobila, svoje radnike iz brazilskih fabrika poslali na kratkoročno odsustvo.

Brazil je nedavno na listi najvećih svetskih proizvođača automobila pao na osmo mesto, budući da je tokom prošle godine u toj zemlji proizvedeno 3,15 miliona vozila, što je za 560.000 vozila manje nego što je bilo proizvedeno u 2013. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор