Lista srpskih firmi zaštićenih od poverilaca

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Rok za državnu zaštitu preduzeća u restrukturiranju od vraćanja duga poveriocima ističe 31. maja, međutim, nadležni u Vladi Srbije najavili su da će taj rok biti produžen za 17 odabranih firmi koje su od strateškog značaja za državu.

Na listi preduzeća zaštićenih od potraživanja poverilaca još najviše u narednih godinu dana, ostaće „FAP“ iz Priboja, beogradski poljoprivredni kombinat „PKB“, izdavačka kuća “Politika” AD, proizvođač lekova “Galenika”, Fabrika maziva „FAM“ iz Kruševca, i pančevačka “Petrohemija”. U toj grupi su i rudnici “Resavica” i RTB “Bor”, Pamučni kombinat “Yumco” iz Vranja, proizvođač guma “Trayal” iz Kruševca, fabrika autobusa “Ikarbus” iz Beograda, holding preduzeća “Kablovi Jagodina” i “Prva petoletka” iz Trstenika, kao i proizvođač nameštaja “Simpo” iz Vranja, Industrija mašina i komponenata „14. oktobar“ iz Kruševca, Beogradska “Mostogradnja” i “MSK Kikinda”, saznaje agencija „Tanjug“ u Socio-ekonomskom savetu.

Ministar privrede Željko Sertić nedavno je najavio da će vlada, kako bi zaštitila ova preduzeća, predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana. Po njegovim rečima, kompanije kojima će država produžiti zaštitu biće izabrane po preciznim kriterijumima i imaće oročenu zaštitu.

– Aktom vlade biće za svako preduzeće opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća sa liste imati tih godinu dana zaštite. Imaćemo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji – objasnio je nedavno Sertić.

Produženje roka zaštite za 17 preduzeća Vladi Srbije je odobrio i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор