Srpska Banka biljnih gena počela sa radom

made-in-germany-rs-seme

Prošle nedelje u Batajnici je počela da radi Banka biljnih gena, u kojoj je pohranjeno više od 4.000 uzoraka semena 240 sorti autohtonih biljnih vrsta.

U okviru ovog laboratorijskog kompleksa, koji je u sastavu Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, najkasnije početkom sledeće godine biće omogućena i fizičko-hemijska ispitivanja, kao i ispitivanja mleka, prenosi agencija „Tanjug“.

Srpska ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je tim povodom da je ova institucija počela sa radom ove godine, nakon punih deset godina čekanja. Ona je podsetila da su sredinom februara u okviru tog kompleksa pokrenuta laboratorijska ispitivanja u fitosanitarnoj i semenskoj laboratoriji, a da su u toku završni radovi na opremanja laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja i laboratorije za ispitivanje mleka, koje će početi sa radom krajem ove i početkom naredne godine.

Sumirajući rezultate rada, ona je navela da su zahvaljujući aktivnostima ministarstva, poljoprivrede otklonjene prepreke u izvozu, pa su zabeleženi dobri spoljnotrgovinski rezultati.

– Izvozna procedura je skraćena tako što je proces izdavanja dozvole za izvoz klaničnim objektima skraćen sa nekadašnje dve godine na svega dva meseca. Srbija je prošle godine u Rusku federaciju izvezla svinjsko meso u vrednosti 600 miliona dolara, što je rezultat vredan pažnje, jer u prethodnim godinama gotovo da nije bilo te vrste izvoza. Ukupna vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u prošloj godini bila je veća za 10 posto, a ostvaren je suficit od milijardu eura, što je za 23 posto više nego u 2013. godini – istakla je Bogosavljević Bošković.

Po njenim rečima, u prošloj godini zabeležena je i rekordna realizacija agrarnog budžeta za subvencije i podsticaje, pa je tako Uprava za agrarna plaćanja isplatila 25 milijardi dinara subvencija po osnovu 56.065 rešenja. Po prvi put od osnivanja, Uprava za agrarna plaćanja je u 2014. u potpunosti isplatila planirana sredstva za tu godinu, uz istorijski rekord u visini isplaćene sume, navela je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je istakla da je u aprilu počela realizacija prvog od šest projekata za navodnjavanje, koje je odobrio „Fond Abu-Dabi“, a odnose se na decenijama očekivanu rekonstrukciju kanala za navodnjavanje „Parmenac-Katrga“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор