Otvorena Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane

made-in-germany-rs-laboratorija

Srbija je najzad dobila dugo godina najavljivanu Direkciju za nacionalne referentne laboratorije, koja bi trebalo da zaokurži sistem kontrole zdravstvene bezbednosti hrane.

Kako je na otvaranju laboratorije rekla ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, u okviru direkcije počela je da radi Fitosatnitarna laboratorija, a do kraja godine će biti otvorena i laboratorija za kontrolu ispravnosti i kvaliteta mleka. Ona je izjavila i da je u toku nabavka opreme za otvaranje laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla. Po njenim rečima, otvaranjem tih laboratorija biće obezbeđen jedinstven, nezavisan i bezbednosno pouzdan sistem kontrole hrane u Srbiji.

U ovu laboratoriju Evropska unija (EU) je od 2004. godine uložila 8 miliona eura, kako za izgradnju i adaptacju prostorija, tako i za opremanje i obuku zaposlenih. Šef Delegacje EU u Srbiji Majkl Devenport smatra da će te laboratorije predstavljati neophodan element u lancu bezbednosti hrane u skladu da međunarodnim i evropskim standardima.

– Laboratorije i Direkcija pomoći će državnoj administraciji da efikasnije štiti zdravlje potrošača. One će biti garant bezbednosti izvoza hrane iz Srbije, pogotovo na tržište EU, kao najveće tržište na koje Srbija izvozi svoje prehrambene proizvode – istakao je Devenport i dodao da je srpska poljoprivreda uspela da poveća izvoz u EU od 2009. godine za 125 procenata, prenosi agencija „Beta“.

Srpska ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je osnivanjem Nacionalne referentne laboratorije rešen jedan od dva ključna problema na putu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa standardima EU u oblasti bezbednosti hrane. Ona je izrazila očekivanje da će otvaranje ovakve laboratorije pomoći u pozitivnoj oceni nacrta izveštaja za skrinig poglavlja 12 o sigurnosti hrane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор