Prva srpska genetska laboratorija otvorena u Novom Sadu

made-in-germany-rs-genetika

U Novom Sadu su prošlog vikenda otvorene dve nove laboratorije. Jedna je prva u Srbiji genetska laboratorija u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, a druga je laboratoriji za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Po rečima dr Milana Obrenovića iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, pacijenti će moći da dobiju i bržu i jeftiniju genetsku dijagnozu. On kaže da stručnjaci u ovoj laboratoriji imaju nameru da analiziraju sve, a kao primer navodi analizu ćelija embriona dobijenih veštačkom oplodnjom, nakon koje će majci moći da vrate hromozomski zdrav embrion, prenosi „Radio 021“.

Vojvodina ima dobro razvijenu prenatalnu i postnatalnu citogenetsku dijagnostiku, ali molekularna dijagnostika monogenskih bolesti nije do sada postojala, osim uvedene dijagnostike za cističnu fibrozu na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Budući da kod nas do sada nije bilo moguće postavljanje precizne dijagnoze, pacijenti su bili upućivani u dijagnostičke centre van naše zemlje.

Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju kaže da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo, poznata kao “Betanija”, i do sada imala kvalitetne rezultate kada je reč o vantelesnoj oplodnji.

– Sada će usluge na ovoj klinici biti još bolje, time što će u lečenju biti omogućena jedna sofisticirana i veoma skupa metoda koja omogućava da se, pre nego što se vrati embrion, pouzdano ustanovi da li je zdrav. Preimplantaciona genetska dijagnostika (PGD) je veoma važna i ova bezopasna metoda koristi se kod onih pacijenata kod kojih ranije nije uspevala veštačka oplodnja, kod onih koji imaju opterećenu anamnezu ili porodičnu anamnezu sa određenim bolestima koje se mogu otkriti na ovaj način – ističe Kopitovićeva.

Kako dalje objašnjava, brzina izdavanja nalaza je ključna kod PGD, ali je takođe izuzetno bitna i za prenatalnu dijagnostiku. Skraćivanje perioda do izdavanja nalaza od skoro dve nedelje pri prenatalnoj dijagnostici plodovih voda kao i raniji rezultati analiza čupica, ostavljaju mogućnost za pravovremene intervencije u slučaju patološkog nalaza. Brzo izdavanje rezultata molekularno-genetskih analiza predstavlja ogromno psihičko olakšanje za trudnice i buduće očeve.

– Prednosti molekularno-genetske dijagnostike u odnosu na dosadašnji citogenetski pristup jesu mogućnost otkrivanja većeg broja naslednih bolesti (monogenske i većina hromozomskih nepravilnosti), preciznija dijagnostika, brže izdavanje rezultata i vrlo često jeftinija analiza. Postojanje ovakve laboratorije znatno olakšava planiranje porodice kod obolelih, jer omogućava preciznu prenatalnu dijagnostiku u slučaju trudnoće obolele osobe ili trudnoće partnerke obolele osobe – navodi pokrajinska sekretarka.

Opremanje obe ove laboratorije finansirao je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, kroz poseban program unapređenja lečenja steriliteta. U njih je do sada investirano više od 46 miliona dinara, a tokom ove godine planirano je da u rad laboratorija bude uloženo još 12 miliona dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор