Beogradski „Seven Bridges Genomics“ pravi prvi graf genoma na svetu

made-in-germany-rs-seven-bridges-genomics

Srpsko-američka firma „Seven Bridges Genomics“ sa sedištem u Beogradu, Bostonu i Londonu, dobila je od Ministarstva zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva i „Genomics England“ 1,95 miliona funti ili oko 2,9 miliona dolara kako bi završila i lansirala „Graph Genome“, prvu funkcionalnu reprezentaciju referentnog genoma zapisanu u formi grafa, kao i alate koji mogu da operišu takvom reprezentacijom, javlja „Startit“.

Pred kraj prošle godine ovaj inovativni biotehnološki startap sklopio je posao vredan 5,8 miliona dolara sa Nacionalnim institutom za rak SAD za projekat razvoja „Cancer Genomics Cloud Pilot“ inicijative.

„Graph Genome“ predstavlja revolucionarni alat za čuvanje i analizu genetičkih informacija. On istraživačima i klinikama omogućava da analiziraju velike setove ljudskog genoma brže i povoljnije nego do sada, i sadrži algoritam koji se samostalno poboljšava sa svakom novom analizom, čineći je tačnijom od prethodne. Pri tom, on može u potpunosti da genetski materijal pacijenta učini anonimnim, uz zadržavanje svih važnih informacija za istraživanje i interpretaciju.

– Uz pomoć ovog alata naučnici će moći da sakupljaju genetske materijale stanovništva čime će klinikama omogućiti personalizovano lečenje uz poređenje genoma pacijenta sa genomima veće populacije. Dostupnost komercijalizacije „Graph Genome“-a i povezanih alata biće korak napred u tome kako svet razume temelje života. „Seven Bridges Genomics“ donosi tačnost, privatnost, brzinu i kvalitetne podatke u cilju poboljšanja za istraživače, klinike i eventualno i pacijente širom sveta – rekao je Deniz Kural, direktor i suosnivač ove firme.

Pored prvog svetskog referentnog genoma u obliku grafa, ovaj tim će lansirati i skup alata koji će istraživačima omogućiti da ih koriste: graph aligner, branch genotyper and local assembler, graph database, genome browser, and disease-focused applications. Svi ovi alati pokretaće se sa Seven Bridges platforme, bioinformatičkog, obračunskog i skladišnog clouda, koji omogućava rast bez ikakvih kapitalnih investicija, a rezultat je rada više od 100 biologa, bioinformatičara, inženjera i drugih stručnjaka.

Firma „Seven Bridges Genomics“ je osnovana 2009. godine sa ciljem da izgradi cloud platformu za genetske analize i istraživanja, prvu tog tipa na svetu, koja bi medicinskim korisnicima ubrzala, olakšala i učinila jeftinijim aktivnosti tog tipa, navodi „Startit“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор