Beogradski salon automobila od 20. do 29. marta

made-in-germany-rs-sajam-automobila

Pod sloganom “Mesto na kom muškarci plaču od sreće” ovogodišnji Međunarodni salon automobila u Beogradu predstaviće od 20. do 29. marta oko 400 izlagača iz 26 zemalja.

Posetiocima beogradskog salona automobila i stručnoj javnosti u Srbiji predstaviće se proizvođači, uvoznici i distributeri svih automobilskih brendova koji posluju na našem tržištu. Očekuje se da će, uz premijerno predstavljanje oko 50 automobila, najveću pažnju privući modeli koji dolaze sa nedavno završenog Ženevskog salona automobila.

Na konferenciji za novinare održanoj povodom predstojećeg Salona, državni sekretar u Ministarstvu Privrede Miloš Petrović naveo je da je u Srbiji u poslednjih desetak godina u automobilsku industriju uloženo oko 1,97 milijardi eura za 58 projekata, prenosi agencija “Tanjug”.

– Najveća ulaganja bila su u Kragujevcu, Nišu i Pirotu, najveći ulagači su Italija, Francuska, Nemačka i Južna Koreja, a u okviru tih investicija zaposleno je oko 31.000 ljudi. Vlada Srbije dala je subvencije za 35 projekata u automobilskoj industriji, ukupne vrednosti 114 miliona eura, što je obezbedilo radna mesta za 16.000 radnika. Subvencije za nemačke firme iznosile su 47 miliona eura, za kompanije iz Južne Koreje 26 miliona, a iz SAD 12 miliona – rekao je Petrović i napomenuo da u Srbiji u oblasti auto industrije oko 20 kompanija zastupa 35 automobilskih brendova, što je loše za našu zemlju, jer od tog broja svega pet kompanija je sa domaćim kapitalom.

Po podacima Agencije za privredne registre (APR) na domaćem tržištu trenutno posluje 271 firma u ovoj oblasti, sa ukupno 30.214 zaposlenih, dodao je Petrović ukazavši da je cilj da se auto industrija u našoj zemlji i dalje razvija i da pored “Fiata” dobijemo još jedan ili dva brenda koji bi se sklapali u Srbiji.

Kako je predstavnik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović naveo, u Srbiji je prošle godine prodato 19.600 automobila, što je najlošiji rezultat od 2008. godine. On je naglasio da su uvoznici u teškoj situaciji i da bi trebalo preduzeti mere da se ovakvo stanje poboljša.

Paralelno sa održavanjem ovogodišnjeg Salona automobila, na Beogradskom sajmu će biti održan i Međunarodni sajam motocikala, gde će posetici moći da prisustvuju premijeri velikog broja novih modela dvotočkaša. I ove godine su pripremljene nagrade za posetioce, kao i nagradne igre i takmičenja, a najsrećnijima će pripasti dva automobila.

Radno vreme Salona automobila biće od 10.00 do 20.00 sati. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 300 dinara, grupne 200 dinara, a cena parkinga po satu je 100 dinara. U četvrtak 26. marta biće organizovan “Femili dej” kada će karta za roditelje sa decom do 16 godina koštati 500 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор