„Dojče banka“ nije prošla „stres test“ u SAD

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država (FED) odbile su kapitalni plan filijala nemačke „Dojče banke“ i španske banke „Santander“ u Americi, zbog čega ove banke nisu uspele da prođu na „stres testu“.

Cilj ovog testiranja bila je procena ukupne otpornosti banaka na posebno štetne scenarije i novu potencijalnu finansijsku krizu. Američka centralna banka (FED) je proverom, koja je obuhvatila 31 kreditora, nastojala da utvrdi jesu li najveće banke koje posluju u SAD „sposobne za davanje zajmova domaćinstvima i kompanijama čak i tokom trajanja ekonomske krize“, javlja britanski javni servis „Bi-Bi-Si“, a prenosi agencija „Tanjug“.

I od Banke Amerike (BofA) Fed je takođe zatražio da revidira svoje finansijske planove zbog postojanja izvesnih slabosti, dok je preostalih 28 testiranih banaka uspelo da uspešno prođe proveru.

„Sveobuhvatna analiza i provera kapitala“, kako glasi njihov službeni naziv, stres testovi se sprovode među kreditnim institucijama od izbijanja velike finansijske krize iz 2008. godine, tokom koje je americka centralna banka bila prinuđena da spašava nekolicinu tih institucija. Godišnjim proverama podvrgavaju se sve banke sa aktivom većom od 50 milijardi dolara, a u sklopu testiranja vrši se procena sposobnosti kreditnih institucija za suočavanje sa najnegativnijim ekonomskim scenarijima, kao što su rastuća nezaposlenost i oštar pad cena nekretnina.

„Dojče banka“ je u reakciji na saopštenje FED-a, poručila da je angažovala 1.800 stručnjaka koji će se „pobrinuti da sistemi i kontrole ove banke budu najbolji u svom rangu“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор