Dojče banka pala na stres testu u SAD

Američka filijala nemačke „Dojče banke“ jedina je banka koja je pala na godišnjem stres testu američke centralne banke (Fed) zbog “svuda prisutnih i ozbiljnih nedostataka” u planiranju kapitala.

„Ovo je novi udarac za nemačkog kreditora, čije je “finanansijsko zdravlje” pod pojačanim nadzorom širom sveta, nakon što je američka bonitetna agencija „Standard i Purs“ snizila njegov rejting i izrazila u sumnju u plan povratka na staze profita“, ocenjuje agencija „Rojters“.

Stres test uspešno su prošle tri američke banke: “Goldman Saks”, “Morgan Stenli” i “Stejt Strit”, ali je prvim dvema naloženo da ne smeju povećavati dividende, dok je trećoj rečeno da mora unaprediti sistem za suprotstavljanje rizicima.

Inače, radi se o drugoj rundi Fedovih godišnjih stres testova, čiji rezultati pokazuju da je američki bankarski sektor drastično ojačao, posmatrano od svetske finansijske krize pre deset godina.

Fed je odobrio planove 34 banke za upravljanje kapitalom, čime im je omogućio da svoj ekstra kapital koriste za otkup akcija, isplatu dividendi i u druge svrhe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор