Od EU 2,8 mlrd eura za razvoj nemačke železnice?

made-in-germany-rs-eu

Aleksandar Dobrint, nemački ministar saobraćaja i komunikacija, očekuje da će Nemačka od Evropske unije (EU) dobiti 2,8 milijardi eura za unapređenje tranzitnog transportnog sistema zemlje, a najveći deo ovih investicija, u visini 2,5 milijardi eura, planirano je za izgradnju i obnovu železničkih pruga.

Kako piše nemački list „Zidojče cajtung“, ukupna suma trebalo bi da bude dovoljna za realizaciju 30 predloženih projekata za obnovu puteva, plovnih puteva, teretnih luka, železnice i ostale transportne infrastrukture u Nemačkoj, prenosi agencija „Tanjug“.

Ministar saobraćaja smatra da treba izgraditi modernu panevropsku železničku mrežu, jer postojeći sistem teretnog saobraćaja kroz Nemačku nije dovoljno efikasan. On kao primer navodi da na putu iz Slovenije u Tursku kompozicija teretnog voza čak osam puta menja lokomotivu.

Prema informacijama nemačkog lista, zahtev ministra Dobrinta stigao je u Brisel u okviru obimnog investicionog programa Evropske unije za podršku saobraćajnim projektima, čija ukupna vrednost iznosi 26 milijardi eura.

U EU ne isključuju da Nemačka ima velike šanse za dobijanje ove rekordne sume koju je ministar saobraćaja i komunikacija tražio. Upravo kroz ovu evropsku zemlju prolazi šest od devet evropskih transportnih koridora, koje je Brisel označio kao posebno značajne, piše „Dojče vele“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор