Parafiskalni nameti guše poslodavce u Srbiji

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Brojni parafiskalni nameti opterećuju poslodavce u Srbiji, pa bi njihovo smanjivanje i omogućavanje predvidljivosti poslovanja znatno olakšalo poslovanje, istaknuto je na skupu posvećenom predstavljanju rezultata „Istraživanja troškova poslovanja preduzetnika, malih i srednjih preduzeća vezanih za primenu zakonskih propisa u Srbiji“, prenosi agencija „Tanjug“.

– Država nastoji da smanji broj nameta i administriranja i učini poslovanje u Srbiji predvidljivim. Postoje stvari na koje država ne može da utiče, ali može da omogući predvidljivost tamo gde ona odlučuje, a to je u poreskoj politici, radnom zakonodavstvu, odnosu prema malim i srednjim preduzećima i privatnom sektoru. U tom smislu neophodno uvažiti savete i stavove struke, jer moramo učiniti sve što možemo da da privreda bude rasterećenija – istakao je tom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i pri tom podsetio da je proteklog meseca zahvaljujući aktivnostima i kontrolama inspekcije rada veliki broj radnika iz sive zone preveden u legalne tokove rada.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije rekao je na skupu da poslodavci podržavaju svako rešenje koje je u interesu države i koje podstiče napredak privrede. Po njegovim rečima, veliki problem predstavljaju parafiksalni nameti, odnosno porezi koje poslodavci plaćaju, a nisu sigurni šta tačno plaćaju. On je naveo da su privrednici u Srbiji suočeni sa postojanjem 500 parafiskalnih nameta i da se teško bore sa njima.

Poslodavci su na ovom skupu istakli da su parafiskalni nameti samo jedan od primera u poslovanju, koji ne doprinosi predvidljivosti poreskog sistema, upravo zbog postojanja prevelikog broja nameta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор