U Hanoveru završen IT sajam „CeBIT 2015“

made-in-germany-rs-cebit-zastave.jpg

Na ovogodišnjem sajmu „CeBIT“ u Hanoveru, jednom od najznačajnijih svetskih događaja u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije, koji je trajao od 16. do 20. marta, zabeleženo je više zakupljenog izlagačkog prostora, više posetilaca, veće učešće malih i srednjih preduzeća, jače internacionalno prisustvo, bogatiji konferencijski program i više investicija.

– „CeBIT“ je poslao impulse u ceo svet, a to je da informacije, inovacije i inspiracija sa ovogodišnjeg sajma vode ka većem ulaganju. „CeBIT“ je održao svoju reč. Na hanoverskom sajmištu tokom pet dana predstavilo se preko 3.300 izlagača iz 70 zemalja, a zabeleženo je rekordnih 201.000 posetilaca, što predstavlja porast od 6 posto u odnosu na prošlu godinu – istakao je na zatvaranju sajma Oliver Freze (Oliver Frese), član upravnog odbora „Deutsche Messe AG“.

Vodeća tema sajma bila je digitalizacija svih segmenata privrede i društva, a udeo kompanija sa manje od 1.000 zaposlenih, kao i udeo mladih kompanija kojih je ove godine bilo više od 350 značajno je porastao.

– Posetioci sajma žele da vide orijentaciju digitalne ekonomije. Naročito su mala i srednja preduzeća svesna da pred njima stoje veliki izazovi, a upravo „CeBIT“ nudi rešenja za njihovo savlađivanje – naglasio je Freze.

Konferencija „CeBIT“ Global Conferences postala je najznačajnija i najobuhvatnija međunarodna konferencija na kojoj se više od 200 kvalitetnih predavača iz poslovnog sveta, politike i nauke, bave ključnim pitanjima sa kojima se danas susreće digitalna ekonomija. Ove godine publiku u Hanoveru posebno su inspirisali Kevin Mitnik (Kevin Mitnick), nekada najtraženiji haker na FBI listi, a danas borac za IT sigurnost, kao i nastup novinara Glena Grinvalda (Glenn Greenwald), tokom koga se putem video linka uključio i Edvard Snouden (Edward Snowden). Grinvald i Snouden privukli su čak 40.000 online gledalaca, dok je celokupni online konferencijski program zabeležio rekordnih 100.000 gledalaca.

Zvanična zemlja-partner sajma „CeBIT 2015“ bila je Kina, koja se među mnogobrojnim nacionalnim štandovima predstavila u hali 6. Kineski centralni paviljon brojao je preko 600 kompanija, među kojima su se našla i velika svetska imena, kao što su „Huawei“, „ZTE“, „Alibaba“ i „Xiaomi“.

Hanoverski IT sajam vodeći menadžeri i rukovodioci kompanija sve više koriste za ugovaranje poslova. Posetioci koji su na „CeBIT 2015“ došli sa namerom da ulože u IT rešenja i aplikacije, potrošili su u proseku 150.000 eura. Naredni sajam CeBIT 2016 biće održan od 14. do 18. marta naredne godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор