Sajam obrazovanja „didacta 2015“ u Hanoveru

made-in-germany-rs-didacta

Najveći svetski sajam obrazovanja „didacta 2015“, koji će biti održan u Hanover od 24. do 28. februara, ponudiće posetiocima odgovore na pitanja kao što su: Kako će se odvijati nastava u budućnosti? Koji koncepti i instrumenti će podržavati procese obrazovanja? Za šta se stručnjaci i nastavno osoblje moraju pripremiti?

Stručnjaci i predstavnici institucija i preduzeća ukazaće na nove perspektive i trendove u oblasti obrazovanja i diskutovati o ključnim pitanjima inkluzije, mature posle 12 godina školovanja i škole sa celodnevnim boravkom.

– Obrazovni sistem stoji pred velikim izazovima novog pristupa. Doživotno obrazovanje predstavlja okosnicu savremenog društva. U svim oblastima života zahtevaju se najbolji obrazovni koncepti. Sajam „didacta 2015“ predstavlja odgovor na sve te izazove, jer pruža širok spektar mogućnosti – naglasio je Jochen Kockler (Johen Kekler), član predsedništva kompanije „Deutsche Messe AG“ Hannover, prenosi „eKapija“.

Ponuda sajma je podeljena u pet oblasti: Predškolsko obrazovanje, Škole i Univerziteti, Nove tehnologije, Stručno obrazovanje i kvalifikacije i Ministarstva, institucije i organizacije. Ponude za stručno usavršavanje prvi put će se ove godine naći u zasebnoj hali 15. Po broju stručnih predavanja, diskusija, radionica i političkih debata, „didacta“ istovremerno predstavlja i najveću svetsku manifestacija za usavršavanje pedagoga.

Prema studiji „Allensbach Instituta“, 35% nastavnog osoblja u osnovnim školama i 46% u srednjim školama i gimnazijama zalaže se za upotrebu digitalnih medija u nastavi. Tim povodom direktor Sajma „didacta“ Rajnhard Kozlic (Reinhard Koslitz) kaže da će se sajam kritički osvrniti na digitalne medije i nastojati da odgovori na pitanje kako digitalni mediji, npr. tablet-računari, utiču i kako se integrišu u procese nastave i učenja

U Hanoveru se ovog februara očekuje preko 800 izlagača iz Nemačke i inostranstva i oko 80.000 posetilaca. Pored inovativnih eksponata sajam je spremio i odličan prarteći program, kao što je „didacta aktuell“ i forum „Obrazovanje“. Za vreme manifestacije biće organizovan i UNESCO-dan uz imenovanje ambasadora obrazovanja „didacta 2015“.

Jedna od glavnih tema sajma biće inkluzija sa kojom bi trebalo da bude okončano uzajamno dejstvo ekskluzije (marginalizacije) i reintegracije (ponovnog ujključenja). Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom koju su potpisale 153 zemlje, označila je inkluziju kao osnovno ljudsko pravo. Želja za inkluzijom time je jasno formulisana, međutim njena primena postavlja pred nosioce obrazovanja velike izazove. Na sajmu će stoga na primerima biti pokazano kako u redovnim školama sa inkluzivnom nastavom potrebe dece sa invaliditetom mogu da se pretvore u aktivan rad. „Didacta 2015“ će povezati znanje i iskustvo terapeuta, lekara, proizvođača i trgovaca, kako bi se roditeljima, učiteljima i vaspitačima pružile informacije o najboljim rešenjima.

Više informacija o sajmu „didacta 2015“ mogu se naći u firmi „ProExpo“, zvaničnom predstavništvu hanoverskog sajma u Beogradu, ili na zvaničnoj adresi sajma: www.didacta-hannover.de.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор