Sajam fotoaparata i opreme u Kelnu

made-in-germany-rs-photokina-foto-aparati

Fotokina (Photokina), sajam fotoaparata i fotografske opreme održava se u Kelnu od 16. do 21. septembra, uz učešće 1.000 izlagača iz više od 50 zemalja, a očekuje se da će ga posetiti 180.000 ljudi.

Na sajmu „Fotokina“ u Kelnu fotografska industrija će pod motom „Connectivity“, ove godine predstaviti umrežavanje fotoaparata s ostalim uređajima i internetom. Pored toga, visokokvalitetni fotoaparati poseduju i funkciju snimanja video priloga, za šta su neophodni programi za obradu video-materijala i slična prateća oprema. Važna tema sajma jesu i video i foto aplikacije, kao i usluge čuvanja podataka na internetu. Danas je u ponudi oko 50.000 aplikacija. Mali programi za proširenje funkcija fotoaparata takođe će biti predstavljeni na sajmu.

Velika pažnja biće usmerena i na „Action-Cam“, bez koje se praktično više ne ide na surfovanje, paraglajding, skijanje ili bilo koju drugu vrstu ekstremnog i konvencionalnog sporta. Na sajmu će uz dodatne ponuđače, biti prikazan veliki broj različitih modela ovih kamera. Nezaobilazna je i prezentacija trodimenzionalnih štampača i senzora za podešavanje rezolucije na fotoaparatu, pomoću kojih fokus može naknadno da se uradi na već snimljenoj fotografiji. Predstaviće se i fotoaparati sa novom 4K tehnikom, koji prave četiri puta jasnije slike nego što su u uobičajenoj HD-rezoluciji. Fotografska branša velika očekivanja ima i od „Wearablesa“, malog uređaja u koji se smešta fotoaparat, a koji u svako doba dana i noći može da šalje fotografije. Ti uređaji mogu se kupiti u obliku lančića, naočara, broša ili ručnog sata. Procenjuje se da bi ovi uređaji u narednih deset godina mogli u potpunosti da zamene pametne telefone na tržištu.

Iako prodaja fotoaparata opada, u foto-branši pretpostavljaju da bi ove godine prodaja ipak trebala da ostane na prošlogodišnjem nivou. Međutim, takve procene iznose se uz dosta opreza, jer se radi o podacima koji se odnose na same aparate i opremu, dok je ukupno tržište verovatno još veće.

– Kada je reč o Nemačkoj, govorimo o tržištu fotoaparata i opreme obima od 20 milijardi eura. Međutim, sada pružamo usluge koje više ne možemo da merimo, a reč je o aplikacijama, društvenim medijima, uslugama čuvanja podataka na internetu i programima za obradu video-materijala. Spisak novih usluga mogao bi da bude beskonačan – objašnjava predsednik udruženja foto-industrije Kristijan Miler-Riker, a prenosi „Dojče vele“.

Kako se procenjuje, u Nemačkoj će do kraja godine biti prodato 5,2 miliona fotoaparata, što je za 13 posto manje u odnosu na šest miliona prodatih fotoaparata u 2013. godini. Smanjenje prodaje za 1,45 milijardi eura pre svega je izazvano većom orijentacijom kupaca na kupovinu jeftinih kompatibilnih fotoaparata. Međutim, i oni se isto tako slabije prodaju, jer ih potiskuju pametni telefoni koji već šestu godinu za redom beleže rast prodaje. Takođe, cene ovih proizvoda sve su manje zbog sve veće konkurencije iz Kine, što za branšu predstavlja značajan gubitak vrednosti. Prihodi će se u tom segmentu, sa šest smanjiti na 4,5 milijardi eura, pretpostavljaju u udruženju foto-industrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор