Gas skuplji od 1. oktobra

made-in-germany-rs-zemni-gas

Gas za javno snabdevanje poskupeće u Srbiji za sve kupce u proseku za 3,6 procenata, a za domaćinstva za 4,8 posto, počev od 1. oktobra, Nova prosečena cena gasa u Srbiji iznosiće 43,4 dinara za kupce, a za domaćinstva 47,4 dinara po metru kubnom, bez PDV-a, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Kako se navodi u saopštenju, do poskupljenja je došlo zbog rasta vrednosti dolara u odnosu na dinar, čiji je paritet za poslednjih 15 dana avgusta iznosio 88,7 dinara za jedan dolar, što je 4,6 posto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je i nova cena gasa.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača i nove cene za pristup distributivnim sistemima gasa. AERS navodi da je ovo treća promena (povećanje ili smanjenje) cena gasa od 1. septembra 2013. godine, kao i da su zbirno, za poslednjih godinu dana, uključujući i ovu novu promenu, prosečne cene gasa za sve kupce povećane 1,2 posto.

Cena gasa, po kojoj „Srbijagas“, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, od septembra prošle godine se usklađuje sa realnim troškovima po kojima se on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje. Cene pristupa distributivnom sistemu (takozvane mrežarine) koje se primenjuju od 2011. godine, sada su manjim delom korigovane kod jednog broja distributera, kod kojih je nastao bitniji pad ili rast količina distribuiranog gasa.

AERS je takođe podsetio, da se regulisana cena gasa menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama 15-odnevnog proseka kursa dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор