Gas za privredu poskupeo 530 posto

made-in-germany-rs-zemni-gas

Cena tranzita gasa za privredu porasla je u proseku za 530 procenata. Od prošlog meseca i uspostavljanja slobodnog tržišta gasa u Srbiji, fiksni deo uplate na računu za gas, kojim se plaća njegov transport, više je od pet puta povećan, što će firmama napraviti gubitke merene stotinama hiljada eura.

U Agenciji za energetiku, koja je odobrila ovo poskupljenje, objašnjavaju da je mrežarina do sada bila socijalna kategorija i kao takva najjeftinija u regionu i neodrživa. Kako ističu, povećanje mrežarine u skladu je sa potpisanim “Trećim energetskim paketom”, koji prati energetske propise Evrope, pišu „Večernje novosti“.

– Do 1. februara važila je cena mrežarine koja je utvrđena 2011. godine. Kapacitet se naplaćivao samo za transport gasa sa ulazne tačke, što je izrazito niska cena transporta. Ne dobijaju sve firme istu cenu mrežarine, već u zavisnosti od toga koliko koriste energent i koliko često. One koje imaju neredovno snabdevanje i troše gas samo nekoliko meseci godišnje, više će plaćati. Potrebno je vreme da se firme nauče da kalkulišu na otvorenom tržištu i naprave povoljnije ugovore o snabdevanju. Strane kompanije već su napolju imale priliku za to, ali našim firmama je znatno teže – kaže direktor Agencije za energetiku Ljubo Mačić.

Fabrika “Zorka” iz Šapca plaćala je do januara ove godine nepromenljivi deo na obračunu za gas po ceni od 88 dinara po metru kubnom, ali je ova cena od februara povećana na 469 dinara po kubiku. Poskupljenje fiksnog dela na računu za gas napraviće ovoj fabrici godišnji trošak od 100.000 eura.

– Duboko smo iznenađeni poslednjim obračunom “Srbijagasa” koji bezdušno koristi svoj monopolistički položaj da nenaplaćena potraživanja od drugih firmi sada prelije na one koje redovno izmiruju svoje obaveze. Iste iznose dobila su i preduzeća “Kanjiža” i “Polet”. Ovo poskupljenje će potpuno uništiti domaće proizvođače keramike ali i ostale firme koje koriste gas u svom procesu proizvodnje. Nameti su liberalizacijom tržišta doveli do potpune devastacije domaćih proizvođača koji sada plaćaju ne samo najskuplji gas već i najskuplju fiksnu naknadu – kaže Petar Miljković, član Upravnog odbora Udruženja savremenih proizvođača keramike Srbije i direktor “Zorke” i dodaje da su se proizvođači žalili “Srbijagasu”, ali su dobili obaveštenje da je povećanje cene uslovljeno skokom vrednosti dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор