Dogovorena izgradnja prvog srpskog intermodalnog terminala

made-in-germany-rs-kontejneri

Prvi intermodalni terminal sa logističkim centrom u Srbiji biće izgrađen u Batajnici. Planirano je da radovi počnu već sledeće godine i da budu završeni u roku od dve godine.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Protokol o saradnji na ovom projektu koji uključuje izgradnju Logističkog centra na površini od ukupno 63 hektara, dok će se intermodalni terminal, na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera, prostirati na 13 hektara.

Po rečima ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, intermodalni terminal će se nalaziti na Koridoru 10, između Batajničke petlje i Železničke stanice u Batajnici.

– To će biti prvi intermodalni terminal ne samo u Srbiji nego na Zapadnom Balkanu, a vrednost ove investicije iznosi 20 miliona eura. U 20 zemalja Evrope ima ukupno 350 terminala i ne postoji nijedan razlog da ga i Srbija nema. Cilj ove investicije je da povećamo konkurentnost i transport robe, kao i da smanjimo logističke troškove koji u Srbiji učestvuju u ukupnim troškovima sa skoro 25 procenata. Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera, a njegovom izgradnjom logistički troškovi će u ukupnim troškovima iznositi od 10 do 12 posto – rekla je Mihajlovićeva i dodala da će projekat biti finansiran sredstvima iz IPA fondova za 2016/2017. godinu i da je reč o bespovratnim sredstvima EU, prenosi agencija „Tanjug“.

Ona je objasnila da je idejni projekat za terminal napravljen još 2008. godine, ali da se od tada ništa nije radilo na njegovoj realizaciji. Kako je najavila, tek treba da se završi glavni projekat, nakon čega će biti raspisan javni poziv za izbor izvođača, a u ovom poslu primeniće se „žuti fidik“ (Yellow FIDIC) standard.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će gradske vlasti do kraja ovog meseca usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada, kao i da će do kraja septembra biti završen i proces eksproprijacije zemljišta, kako bi već sledeće godine mogli da počnu radovi. On je istakao da je cilj da se od Beograda napravi svetska prestonica i podsetio da je intermoralni terminal mesto gde se susreću železnica i put, kako bi sve firme koje se bave trgovinom i logistikom, svoje kontejnere sa robom lako mogle sa železnice da prebace na kamione i obrnuto.

– Ovo je važna vest i poruka za investitore. Mi želimo da se bavimo njihovim problemima i doprinesemo njihovoj konkurentnosti na tržištu, i nadam se će biti više zainteresovani da investiraju u našu zemlju – poručio je gradonačelnik.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор