Beogradski Sajam knjiga po 59. put

made-in-germany-rs-knjiga

Danas je u halama I, II i IV beogradskog sajma, počeo 59. Beogradski međunarodni sajam knjiga pod sloganom „Vreme je za knjigu“.

Najveći sajam knjiga u regionu i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji,, biće otvorena za posetioce svakoga dana do 2. novembra od 10 do 21 čas. Ljubitelje knjige očekuje 476 direktnih izdavača, nešto manje nego prošle godine, kada ih je bilo ukupno 490. Međutim, broj inostranih izlagača ove godine je 72, što je znatan porast u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 48, prenosi agencija „Tanjug“.

Kina kao počasni gost Sajma knjiga, ove godine neće imati svoj štand u Hali I, već će dobiti 1.000 kvadrata prostora u Hali II, gde će danas u 18 sati biti održana i ceremonija svečanog otvaranja sajma. Čast da otvore sajam pripala je gostu iz Kine Liu Dženjunu i načem pesniku i akademiku Milosavu Tešiću. U delegaciji Kine naći će se čak 200 članova, 12 vrhunskih pisaca i 100 uspešnih izdavača iz 60 izdavačkih kuća.

Pod sloganom „Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost“ Kina će tokom ove manifestacije organizovati na Sajmu, ali i u celom Beogradu, brojne promocije, tribine, izložbe i razgovore, u cilju boljeg uzajamnog upoznavanja i intenziviranja kulturne saradnje dveju zemalja.

Na Sajmu će takođe učestvovati i izlagači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore, dok će kulturni centri evropskih zemalja biti okupljeni na štandu EUNIC-a.

Iako je ove godine među izlagačima manji broj kulturnih i naučnih institucija, prateći program sajma biće zanimljiv i bogat. Fokus promotivnih i tribinskih programa i tematskih izložbi biće usmeren na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju: 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Stefanovića Karadžića, 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Uz ovo, biće organizovane i tribine – omaži nedavno preminulim Svetlani Velmar Janković i Miodragu Pavloviću, piscima koji su obeležili drugu polovinu 20 veka.

Po podacima Narodne biblioteke Srbije, u periodu od oktobra prošle do oktobra ove godine uzeto je 10.597 registarskih brojeva za štampanje (CIP), dok ih je u istom periodu prethodne godine bilo 10.273, a Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila kako su između dva sajma, najviše knjiga publikovali: „Laguna“, „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“, „Vulkan izdavaštvo“, „Kreativni centar“, „Pčelica“, „Klett“, „Eduka i „Čarobna knjiga“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор