Srpska literatura na Sajmu knjiga u Frankfurtu

made-in-germany-rs-sajam-knjiga-frankfurt

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu (Frankfurter Buchmesse) koji će trajati od danas do 12. oktobra učestvovaće više od 7.000 izlagača iz 102 zemlje, počasni gost sajma je Finska, a priliku da se predstave imaće i izdavači iz Srbije.

U saopštenju Narodne biblioteke Srbije se navodi da organizatori sajma očekuju blizu 300.000 profesionalnih posetilaca iz svih zemalja sveta. Nacionalni štand Srbije imaće 50 kvadratnih metara i nalaziće se u hali 4, zajedno sa drugim izlagačima iz centralne i jugoistočne Evrope. Svoja izdanja izložiće 20 srpskih izdavača, a izvršni organizator nastupa, Narodna biblioteka Srbije, za ovu priliku je pripremila i dopunjeno izdanje kataloga „Pisci iz Srbije“ na nemačkom jeziku, navodi se u saopštenju, a prenosi „Blic“.

U Agori frankfurtskog sajma, u sredu 8. oktobra biće objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Evropske nagrade za književnost, koju tradicionalno dodeljuju Evropska komisija za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i omladinu u saradnji sa evropskim asocijacijama pisaca i izdavača. U okviru sajamske manifestacije predviđeni su i sastanci sa rukovodiocima sajmova knjiga u Pekingu, Lajpcigu, Frankfurtu i Zagrebu, kao i sastanci sa izdavačima i prevodicima sa srpskog na strane jezike.

Posle veoma uspešnih predstavljanja domaće savremene književne i naučne literature na sajmovima knjiga u Lajpcigu, Sarajevu, Skoplju, Solunu i Moskvi, Srbija će se, osim u Frankfurtu, ove godine predstaviti i na sajmovima u Zagrebu i Sofiji. U odnosu na prošlogodišnja tri nastupa na inostranim sjamovima knjiga, naša zemlja će u ovoj godini biti predstavljena na ukupno osam svetskih sajmova ovog tipa.

Organizaciju Nacionalnog štanda Republike Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор