Nemačka humanitarna pomoć Ukrajini

made-in-germany-rs-crveni-krst-logo.jpg

Nemačka je u Ukrajinu uputila konvoj humanitarne pomoći sa građevinskim materijalom, grejalicama, ćebadima i montažnim krevetima, ukupne vrednosti od oko deset miliona eura.

Na inicijativu ministra za ekonomsku saradnju i razvoj Gerda Milera (CSU) u Ukrajinu je upućen konvoj od više od sto teretnih vozila sa humanitarnom pomoći iz 17 nemačkih gradova, piše nedeljnik „Špigl“, a prenosi agencija „Tanjug“.

Kako navodi ovaj nemački nedeljnik, konvoj treba da stigne na poljsko-ukrajinsku granicu sredinom sledeće sedmice, a nakon prebacivanja tovara, pomoć će biti otpremljena u pet zona istočne Ukrajine.

Pozivajući se na izvor iz nemačke Vlade, tamošnje agencije prenose da Berlin razmatra mogućnost slanja 200 svojih vojnika u Ukrajinu radi praćenja poštovanja primirja između proruskih i ukrajinskih snaga. Nemački tabloid „Bild“ piše da bi u vojnom kontingentu trebalo da bude 50 pripadnika padobranskog puka, ali tek što njihovo upućivanje odobri parlament.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke do „Bilda“ su stigle informacije da nemačka i francuska Vlada rade sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na utvrđivanju načina za pomoć misiji te organizacije u Ukrajini, kao i da je o tome šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer razgovarao u Parizu u petak.

Popularni nemački tabloid piše da je za ovu misiju planirano 200 vojnika, od kojih bi 150 trebalo da nadgleda kriznu situaciju uz pomoć bespilotnih letelica, dok bi 50 vojnika obezbeđivalo članove Specijalne posmatračke misije OEBS-a.

Predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko rekao je na brifingu u Kijevu da se radi o „namerama nemačke strane, ali da nikakvih konkretnih predloga u vezi sa prisustvom nemačkih vojnika u Ukrajini nije bilo“, prenela je ukrajinska agencija „UNIAN“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор