Od Kosova do Nemačke sa falsifikovanom diplomom o jeziku

made-in-germany-rs-diploma

U Ambasadi Nemačke u Prištini otkrivena je prevara oko izdavanja određene kategorije viza, zbog zloupotreba visokoprofesionalno falsifikovanih dokumenata, tvrdi nemački magazin „Fokus“.

Pozivajući se na izvore iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, magazin objavljuje da je jedan savetnik nemačke policije zadužen za vize i dokumenta, prilikom provere zahteva za dobijanje viza, naišao na falsifikovane sertifikate „Gete instituta“ o završenom kursu nemačkog jezika, koji su potrebni za dobijanje nemačke vize, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako se dalje navodi, Ministarstvo spoljnih poslova je o falsifikatima obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a o ovome su obaveštena i predstavništva u regionu uz molbu da službenici zaduženi za vize budu mnogo pažljiviji. Prema „Fokusu“, reč je o falsifikovanim sertifikatima o znanju nemačkog jezika nivoa A1, koji dokazuju da osoba poseduje osnovno znanje nemačkog jezika, a taj je dokument važan za strance koji žele da se dosele u Nemačku na osnovu spajanja porodice, to jest spajanja sa bračnim partnerom.

Nemačka ambasada u Prištini procenjuje u izveštaju da su otkriveni falsifikati visokog kvaliteta i ukazuje da se mora poći od toga da je veći broj falsifikovanih dokumenata već ranije proizveden i da je već u opticaju. U izveštaju se konstatuje da je za očekivati da su ovi falsifikati korišćeni i u drugim nemačkim i austrijskim ambasadama, ali i prilikom podnošenja zahteva za dobijanje viza u nadležnim institucijama u tim zemljama.

U izjavi agenciji „APA“, Martin Vajs, portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije, rekao je da ambasada Austrije u Prištini nije pogođena ovom aferom, jer nije nadležna za izdavanje viza. Po njegovim rečima, za izdavanje austrijskih viza zadužena je Ambasada Švajcarske u Prištini, a na sajtu Ministarstva je navedeno da to važi za vize „C“ kategorije, tačnije klasične turističke vize za boravak do 90 dana. Vize „D“ kategorije, koje se izdaju za boravak do dobijanja boravišne vize, izdaje Ambasada Austrije u Skoplju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор