Besplatan DSD test za kikindske đake

Više nemačkog u školama 

made-in-germany-rs-duden
Predstavnici Stalne konferencije ministara kulture Nemačke, Opštine Kikinda i tri kikindske škole potpisali su sporazum o saradnji, prenosi novosadski Dnevnik. Reč je o nastavku pre godinu dana ustanovljenog Sporazuma o razumevanju između srpskog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ambasade Nemačke, kojim je učenicima omogućeno da besplatno polože takozvani DSD ispit. Tako su Gimnazija „Dušan Vasiljev“ i osnovne škole „Sveti Sava“ i „Žarko Zrenjanin“ postale ustanove u kojima se može steći diploma, priznata na nemačkom govornom području, kao zvaničan dokaz o poznavanju tog jezika.

Pedagoški savetnik SR Nemačke dr Boris Menrat kaže da se ovim sporazumom otvara perspektiva roditeljima koji upisuju svoju decu na nemački jezik:

– Nakon školovanja đaci koji na ovakav način uče nemački jezik imaće diplomu nivoa B1 koji odgovara evropskom okviru za jezike – rekao je Menrat.

Članica opštinskog veća Stanislava Hrnjak kaže da je zadatak lokalne samouprave da podrži sve što je kvalitetno i što doprinosi razvoju obrazovanja u opštini.

Jasna Tomašev, direktorka kikindske Gimnazije objasnila je da plan i program rada prati program Ministarstva obrazovanja:

– Sama metodologija izučavanja je nešto drugačija. Važan je krajnji rezultat, da učenici polažu jezik, a ukoliko test bude uspešno urađen dobiće zvaničan sertifikat B1 nivoa znanja nemačkog jezika.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор