Cene vrtića u Beogradu upola niže od 2015.

made-in-germany-rs-vrtic

Grad Beograd će od 1. januara sledeće godine primenjivati niže cene boravka dece u državnim vrtićima u skladu sa zakonom koji je do sada kršio, zbog čega su roditelji godinama bili prinuđeni da neosnovano plaćaju duplo više cene obdaništa.

Srpski ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je za agenciju „Tanjug“ da je Grad izračunao cenu na osnovu zakona, koja će, po zasada još nezvaničnim informacijama, iznositi 5.000 dinara. On je objasnio i da je, prema dopisima roditelja, sličan problem postojao i u Kragujevcu, ali je tamošnja lokalna samouprava reagovala i u međuvremenu otklonila nezakonitosti.

Gradske uprave kršile su u ovom slučaju dva zakona. U članu 159. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja piše: „U budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se sredstva za deo ekonomske cene obrazovanja i vaspitanja dece i učenika koja obuhvata ostale tekuće rashode, a na osnovu utvrđene ekonomske cene iz člana 155. ovog zakona. U budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se sredstva i za: 1) ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja (poludnevni i celodnevni boravak, ishrana, nega i preventivna zaštita dece predškolskog uzrasta) u visini 80 odsto od ekonomske cene po detetu, uključujući u celosti sredstva za plate, naknade i druga primanja, socijalne doprinose na teret poslodavca, otpremnine, kao i pomoći zaposlenih u predškolskoj ustanovi i ostale tekuće rashode“.

Članom 50. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju regulisano je pitanje finanisranja: „Roditelj, odnosno staratelj deteta učestvuje u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u visini 20 odsto od ekonomske cene po detetu, u skladu sa Zakonom“.

Ovi su zakoni stupili na snagu 2009. i 2010. godine, što znači da su Beograd i Kragujevac godinama kršili propise, zbog čega su roditelji plaćali daleko više, čak i do 80 posto za boravak deteta u vrtiću, a ne 20 posto kako nalažu zakonske odredbe. Za boravak dece u beogradskim vrtićima roditelji još uvek plaćaju 9.700 dinara, a u Kragujevcu je cena bila još i viša.

Po navodima ministra Verbića, Grad Kragujevac je u međuvremenu snizio cenu, koja sada iznosi 3.450 dinara, što predstavlja 20 procenata ekonomske cene.

– Sama činjenica da se koriguju cene je jako dobra vest, a roditelji Ministarstvu i dalje mogu da ukazuju na ovakve nezakonitosti. Zakonima nisu predviđene kazne za nepridržavanje odredbi o utvrđivanju cene boravka u vrtićima, pa se može pretpostaviti da roditelji lično mogu da potraže pomoć pravnika po ovom pitanju – rekao je Verbić.

U Ministarstvu kažu da će, ako se pokaže da još neka lokalna samouprava ne određuje učešće roditelja u ceni vrtića u skladu sa zakonom, preduzeti korake kao i u slučaju Beograda i Kragujevca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор