Srbija po uslovima poslovanja pala za 14 mesta

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Na listi Svetske banke „Doing biznis 2015.“ Srbija se po uslovima poslovanja našla na 91 mestu, što je u odnosu na prošlu godinu niže za 14 mesta.

U izveštaju Svetske banke navodi se je „Srbija pala sa 77. na 91. mesto liste o poslovanju za 2015. godinu, jer nije zabeležila reforme koje se ocenjuju u izveštaju i koje olakšavaju regulatorni okvir tokom 2013/14. godine. Uz to, Srbija je otežala postupak prenosa imovine. Imajući u vidu da je 65 posto ekonomija globalno sprovelo reforme koje su olakšale poslovanje u 2013/14. godini, druge ekonomije su pretekle Srbiju po lakoći poslovanja“, prenosi agencija „Tanjug“.

Na osnovu ovog izveštaja, Srbija se najbolje kotira u segmentu zaštite investitora i manjinskih akcionara, na visokom 32. mestu, a najgore je ocenjenja u segmentu dobijanja gradevinskih dozvola, gde se našla na 186. mestu. Po jednostavnosti plaćanja poreza Srbija je na 165. mestu, a u rešavanju nesolventnosti, sa procedurom koja u proseku traje dve godine, troškovima u vrednosti 20 posto nekretnine i stopom povraćaja od 29,2 posto, pala je na 48. mesto.

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Makedonija na 30. mestu, Crna Gora je na 36. poziciji, Bugarska na 38., Rumunija na 48., Slovenija na 51. mestu, a Hrvatska na 65. mestu, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke „Doing Biznis 2015“.

Od zemalja u regionu samo je Bosna i Hercegovina po uslovima poslovanja gore ocenjena od Srbije i nalazi se na 107. mestu.

Na prvom mestu liste Svetske banke nalazi se Singapur, drugi je Novi Zeland, dok je treći Hong Kong. Za njima slede Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Velika Britanija, Finska i Australija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор