Srbija po konkurentnosti skočila za sedam mesta

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Prema najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2014/2015. godinu, na svetskoj listi koju čine 144 zemlje rangirane po konkurentnosti privrede, Srbija se nalazi na 94. mestu, što predstavlja napredak za sedam pozicija u odnosu na prošlogodišnju listu.

Ove godine indeks globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog foruma, za Srbiju iznosi 3,90, i ukazuje na oporavak u odnosu na indeks 3,80 iz prethodne godine. Rast ovog indeksa doveo je do pomeranja rejtinga Srbije sa 101. na 94. mesto na listi WEF-a, koji konkurentnost zemalja meri na osnovu rezultata iz 12 privrednih oblasti, prenosi agencija „Tanjug“.

Na listi je Srbija ipak u lošijoj poziciji u odnosu na većinu zemalja u okruženju, budući da se Crna Gora našla na 67. mestu, Hrvatska na 77. mestu, Bugarska na 54. mestu, Rumunija na 59. i Makedonija na 63. mestu. Kao najproblematičniji faktori koji koče poslovanje u Srbiji istaknuti su: neefikasna birokratija, slab pristup finansijskim sredstvima, korupcija…

Šesti put za redom Švajcarska je i ove godine zadržala poziciju vodeće privrede po konkurentnosti u svetu, Singapur je ostao na drugoj poziciji, dok su SAD napredovale za dve pozicije i tako dospele na treće mesto liste, zahvaljujući poboljšanju institucionalnih okvira i dobrim inovacionim rezultatima. Na četvrtom mestu našla se Finska, a za njom su Nemačka, Japan, Hong Kong, Holandija, Velika Britanija i Švedska.

Prema izveštaju WEF-a, zdravlje globalne ekonomije je u opasnosti, jer države imaju poteškoća u sprovodjenju strukturnih reformi, neophodnih za podsticanje privrednog rasta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор