Srbija na listi „Duing biznis“ preskočila 32 mesta

made-in-germany-rs-doing-business

Na upravo objavljenoj listi Svetske banke „Duing biznis 2016“ (Doing business) Srbija se prema kriterijumu lakoće poslovanja ove godine našla na 59. mestu, što u odnosu na poziciju na prošlogodišnjoj listi predstavlja skok za čak 32 mesta.

Lista „Duing biznis“ rangira ukupno 189 zemalja. U odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći pomak, dok su Albanija i Crna Gora nazadovale, prenosi agencija „Tanjug“.

Srbija je najveći napredak ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i naplate poreza. U izveštaju „Duing biznis 2016″ se navodi da je „dobijanje građevinskih dozvola jeftinije, a da je takođe uvedena i obavezna inspekcija osnovnih radova“.

Kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, Srbija je sa neslavnog 186. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. godinu, napredovala do 139. pozicije, ili za 47 mesta, a kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 165. mesta skočila za 22 pozicije, našavši se na 143. mestu. Prema kriterijumu za započinjanje biznisa Srbija je na 65. mestu, u pogledu dobijanja priključka za struju na 63., a po upisu imovine u katastar na 73. mestu.

Plaćanje poreza za firme sada je jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem. Sa druge strane, konstatuje Svetska banka (SB), povećane su poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.

U Izveštaju SB o uslovima poslovanja za 2016. godinu Bosna i Hercegovina (BiH) se našla na 79. mestu, što je napredak za 28 pozicija u odsnosu na prethodni izveštaj. Slovenija se pomerila napred za 22 mesta, našavši se na 29. mestu. Hrvatska je napredovala za 15 mesta, Mađarska za 10, Rumunija za 11, Grčka za 1, a Makedonija za 18 mesta. Albanija je na listi pala za 29 mesta na 97. poziciju, dok se nakon pada za 10 pozicija Crna Gora našla na 46. mestu.

Inače, prvi na „Duing biznis 2016“ listi 189 zemalja sveta po lakoći poslovanja nalazi se Singapur, a za njim su Novi Zeland, Danska, Koreja, specijalni region Kine Hong Kong, Velika Britanija… Najslabije rangirana na 189. mestu je afrička država Eritreja, na 188. je Libija, na 187. Sudan, a na 186. mestu se nalazi Venecuela.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор