Izveštaj EBRD na Kopaonik biznis forumu

Na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu juče je predstavljen izveštaj EBRD o tranziciji za period 2017. i 2018. u kome se kaže da je Srbija ostvarila izvrsne fiskalne i makroekonomske rezultate, ali da i dalje ima nedovoljan privredni rast i nivo investicija, uz veliki tranzicioni jaz u poređenju sa ostalim zemljama.

Obraćajući se učesnicima foruma, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Danijel Berg je naveo da ceo region Zapadnog Balkana „potpada pod zamku srednjeg nivoa prihoda“, zbog čega EBRD pokušava da im pomogne u dostizanju viših nivoa rasta. On je izrazio uverenje da Srbiju čeka optimistični scenario ukoliko nastavi sa uspešnim sprovođenjem reformi.

Glavni regionalni ekonomista EBRD za Hrvatsku, Rusiju, Srbiju i Sloveniju Peter Tabak navodi da izveštaj pokazuje da u Srbiji treba poboljšati javni sektor i transformisati državna preduzeća. On je istakao da privredni rast nije dovoljno stabilan, da je ispod nivoa drugih zemalja, kao i da Srbija ima jedan od najmanjih nivoa investicija u regionu.

– Povećanje produktivnosti mora da bude u fokusu u narednim godinama, a Srbija još treba da uradi dosta toga kako bi privatni sektor postao konkurentniji. Tranzicioni jaz još uvek je veliki, a važno je i poboljšati javni sektor i državna preduzeća. Najvažnije za produktivnost je uključiti mlade kreativne ljude, a poboljšanja treba ostvariti u integraciji u tržište EU, recikliranju otpada, infrastrukturi – rekao je Tabak.

On je ocenio da se makroekonomsko okruženje dosta popravilo i da je Srbija poboljšala svoj položaj na „Duing biznis“ listi Svetske banke, ali da je i dalje prisutan veliki broj parafiskalnih nameta koji opterećuju privrednike.

– U upravljanju javnim sektorom nedostaci su prisutni u oblasti zaštite svojinskih i imovinskih prava, kod subvencija je porebno više transparentnosti, broj nenaplativih kredita je 11 posto, što zahteva uvođenje strožih pravila, a u energetskom sektoru postoji velika zavisnost od uglja. Stopa nezaposlenosti i dalje je visoka i nema dovoljno žena u upravnim odborima i u rukovodećim strukturama, a velika razlika između žena i muškaraca je primetna i kada je u pitanju zapošljavanje – rekao je Tabak i dodao da mora da se popravi i položaj Roma.

U izveštaju EBRD se navodi i da je Srbija po pitanju trgovine manje otvorena nego evropske zemlje, iako je to poboljšano u prethodnom periodu, kao i da Srbija još uvek ima najveći broj državnih preduzeća koja moraju biti efikasnija, a njihova prezaduženost je viša nego u drugim zemljama centralne i istočne Evrope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu