Štrajk advokata paralisao pravosuđe

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Advokatska komora Srbije donela je odluku da njeni članovi stupe u štrajk i saopštila da će istrajati u zahtevima sve dok neko ne popusti, a to, kako navode, neće biti oni, jer „ne mogu da se prilagođavaju onima koji okreću pravo protiv advokature“.

Predsednici advokatskih komora iz cele Srbije svesni su izuzetno štetnih posledica štrajka koji je paralisao pravosuđe, ali smatraju da je za građane daleko štetniji notarski sistem, koji je država „nevešto osmislila“. Zbog neuspele reforme pravosuđa, predlaganja neustavnih zakona i činjenice da je prekršio obećanje da advokati neće biti diskriminisani u odnosu na notare, oni su tražili smenu ministra pravde Nikole Selakovića, prenosi „Blic“.

Zbog štrajka advokata, juče su odložena gotovo sva suđenja u celoj Srbiji. Advokati su niške tužitelje savetovali da se lično pojave na sudu, da se slučajno ne bi smatralo da su odustali od tužbe.

– Imao sam suđenje u 11 sati i došao sam u sud po preporuci advokata. Sudija je odložila ročište, jer se ni moj, a ni advokat tuženog nisu pojavili zbog štrajka. Loše je što mi je naredno suđenje zakazano za tri meseca. Razumem ja advokate, ali mu ovo ročište neću platiti, jer nije prisustvovao suđenju – priča Paun Kostadinović iz Niša.

Zbog štrajka advokata, juče su odložena gotovo sva suđenja i u Kragujevcu. Održana su ročišta vezana za imovinske sporove, u kojima advokati nisu ni angažovani, kao i jedan gde je svoje mišljenje dao sudski veštak.

Kao odgovor na zahtev advokatskih komora da bude smenjen, ministar Nikola Selaković je advokate „kao pravno pismena lica“ podsetio da ministra u Vladi bira Narodna skupština, a nju građani na parlamentarnim izborima.

– Onaj ko poziva na ostavku možda bi prvo trebalo da razmisli o svojoj ostavci, jer najveći problemi dolaze upravo od onih advokata koji nisu u stanju da se dogovore i shvate potrebu za reformom čitavog pravnog sistema i advokature – objasnio je srpski ministar pravde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор