Advokati i Ministarstvo pravde konačno postigli dogovor

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Predstavnici Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde potpisali su sporazum koji uključuje i već dogovorene izmene Zakona o notarima i pratećih zakona, kao i preporuku Komori da donese odluku o prekidu četvoromesečnog štrajka advokata.

Prema postignutom dogovoru, advokati bi najranije mogli da počnu sa radom 19. januara, nakon zasedanja Skupštine AKS.

– Sporazum je potpisan i stručni tim će na sastanku 10. januara saopštiti Upravnom odboru AKS da su se stekli uslovi za prestanak štrajka. Upravni odbor će to preporučiti Skupštini AKS na sednici 17. januara. Prenećemo i predlog Ministarstva pravde da Skupština AKS donese odluku o prestanku štrajka, jer imamo sporazum i obećanje da će dogovorene izmene zakona biti usvojene po hitnom postupku. To znači da bi advokati najranije mogli da počnu sa radom u ponedeljak, 19. januara – kaže advokat Dragoljub Đorđević, predsednik AKS, a prenosi „Blic“.

On je objasnio da je u dogovorima rešen problem sa porezima i notarima, a o eventualnom odustajanju od trećeg zahteva advokata da se smeni ministar pravde Nikola Selaković, odlučivaće Skupština AKS.

– Apelovao bih na advokate da ozbiljno razmotre predlog stručnog tima AKS da se odmah prestane sa obustavom rada. Ovlašćen sam od strane Ministarstva da kažem da će dogovor biti sproveden u potpunosti. Ne postoji ni jedan razlog da već sutra advokati ne počnu sa radom – izjavio je pomoćnik ministra Čedomir Backović.

Stručni timovi Ministarstva i advokata ranije su se dogovorili da paušalni porez može biti najviše za 10 posto viši u odnosu na raniji period. Što se tiče spornog Zakona o javnim beležnicima, notari će kao i do sada imati pravo da satavljaju sve ugovore, ali će sada i advokati i građani to moći. Advokati i građani jedino neće moći da sastavljaju ugovore koji se tiču nesposobnih lica, osoba sa invaliditetom i lica na zakonskom izdržavanju kazne.

Nove tarife advokata i notara za sastavljanje ugovora biće javno objavljene. Notarima će se, u svakom slučaju, plaćati kontrolisanje i potpisivanje ugovora, jer će oni imati pravo da kontrolišu ugovore advokata i građana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор