Nove poplave haraju Srbijom

made-in-germany-rs-poplave-u-srbiji

Nakon vodenih bujica, više od stotinu kuća u selu Grabovica našlo se u jezeru, čija je dubina i pet metara na nekim mestima. Nasip koji je branio ovo selo u kladovskoj opštini od Dunava zadržao je bujice sa okolnih brda i lokalne potoke, pa je voda poplavila ravnicu u kojoj su meštani podigli kuće.

Meštani pričaju da se u ponedeljak pre podne sve desilo za samo dva sata. Voda je poplavila izlaz iz sela ka Negotinu, srušila dva mosta ka Kladovu, podelivši i samu Grabovicu na dva dela vodenom barijerom, pa je jedini način da se izađe iz sela da se pređe iz jednog u drugi deo uz pomoć spasilaca iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i žandarmerije iz Niša.

U istočnoj Srbij prohodan je jedino putni pravac Brza Palanka – Kladovo. Saobraćaj je normalizovan od Porečkog mosta preko Miloševe kule do Rgotine, a naizmenično se propuštaju vozila od Donjeg Milanovca preko Tekije ka Kladovu. Kamioni prolaze kroz vodu duboku do vrata kabine, zatim prolaze suvim delom puta, a pred drugom vodom koja skriva i srušeni deo mosta, moraju da se okrenu i voze unazad. Pred samim mostom putnici prelaze u čamac koji vuku spasioci, dok se roba se pretovaruje u traktorske prikolice, prenosi „Blic“.

– Prvog smo dana evakuisali stotinak meštana u kuće koje su ostale van domašaja vode, a sada nadziremo situaciju i raznosimo hranu i vodu. Danas će početi i podela lekova – priča Miodrag Marković, v.d. načelnika Odeljenja Sektora za vanredne situacije u Boru.

Za prebacivanje vode iz jezera dugačkog tri, a širokog jedan kilometar, preko bedema u Dunav, jedino rešenje su motorne pumpe. Juče ih je u Grabovici bilo više desetina, međutim poplavljena površina je nepregledna.

U Tekijanki, varošici kod Kladova, koja je pre nekoliko dana bila potpuno poplavljena, i ranije su beležene velike poplave. Izgradnjom hidro elektrane „Đerdap 1“ staru Tekijanku potopili su Dunav i Đerdapsko jezero, zbog čega je ovo selo premešteno tri kilometara dalje od stare lokacije. Ipak, takvo rešenje nije sačuvalo ovu srpsku varošicu od obilnih kiša i podivljalih reka koje su je u poslednjem naletu potpuno uništile.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор