Poplave napravile štetu od 250 miliona eura

made-in-germany-rs-poplave-u-srbiji

Prve procene stanja na terenu pokazuju da je na kritičnoj saobraćajnoj, energetskoj i telekomunikacionoj infrastrukturi u Srbiji pričinjena šteta veća od 250 miliona eura.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Vladine Komisije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda, navela je ovaj podatak u razgovoru sa delegacijom Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu. Ministarka je naglasila da će poslovi na proceni štete biti završeni u najkraćem roku, uz rigoroznu kontrolu podataka koje budu dostavile lokalne samouprave, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Nemačka privredna delegacija interesovala se i za planove Vlade na sanaciji štete nanete energetskoj infrastruktri i prioritetnim projektima u tom sektoru, imajući u vidu da nemačke kompanije raspolažu najsavremenijom tehnologijom, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, pa su stoga i zainteresovane da se uključe u poslove obnove.

Na sastanku je ocenjeno da je, nakon prirodne katastrofe koja je zadesila Srbiju, neophodno što pre obnoviti infrastrukturu i stambene objekte u ugroženim područjima, ali i raditi na unapređenju sistema za odbranu od poplava.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, Nemačku delgaciju u Beogradu predvodio je izvršni direktor Odbora Rajner Lindner, a sastanku je prisustvovao i nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор