Pomoć Srbiji stiže sa svih strana, timovi ostaju koliko je potrebno

made-in-germany-rs-help

Puno se zemalja odazvalo apelu i u Srbiju uputilo svoje timove za spasavanje, koji će ostati onoliko koliko bude potrebno, izjavio je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Ivan Baras, prenosi agencija „Tanjug“.

– Neki timovi će ostati nedelju, dve ili tri, zavisno koliko bude potrebno i kolike su njihove mogućnosti. Procenjivaćemo zajedno sa njima ko će sve ostati. Mnoge zemlje uputile su svoje timove za spasavanje, zajedno sa čamcima i pumpama velikog kapaciteta. Tokom noći su pristigli timovi iz Nemačke koji se raspoređuju u Obrenovcu i Loznici, a od nedelje su tu i timovi za pomoć iz Belorusije i Francuske. I Francuzi su došli sa pumpama za ispumpavanje vode visokog kapaciteta i čamcima za spasavanje – rekao je Baras.

On je dodao da su među prvima stigli Slovenci koji su došli sa dva spasilačka tima i pumpama visokog kapaciteta, a na raspolaganje su stavili i jedan skup spasilački helikopter. Kako kaže, na terenu je i 76 spasilaca iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji u Obrenovcu već dva dana, bez prestanka, rade na evakuaciji ugroženih.

– Bugarski tim za spasavanje je na teritoriji Jagodine i Paraćina gde ispumpava vodu u gradovima zahvaćenim poplavama, a u Lazarevcu i Obrenovcu su već radili na spasavanju timovi iz Mađarske i Češke, koji su stigli u Srbiju takođe sa čamcima za spasavanje i pumpama. U Srbiji su i timovi iz Makedonije i Crne Gore, Evropska komisija je poslala tim za procenu koji će zajedno sa našima koordinirati međunarodnu pomoć, a UN će takođe poslati svoj tim za koordinaciju pomoći u našoj zemlji – naglasio je Baras.

U pomoć Srbiji nisu stigli samo timovi sa čamcima i pumpama, već su neke zemlje uputile i materijalnu pomoć. Tako su SAD donirale više od 100.000 dolara, pomoć su poslale Austrija i Izrael, najavila se i Švajcarska, a od naroda Japana u Srbiju stižu velike količine opreme, koja podrazumeva opremu za spasavanje, čamce, generatore, ćebad, čizme i sve ono što će biti neophodno u narednom periodu za otklanjanje posledica vanredne situacije.

Baras je napomenuo da pomoć Sektoru za vanredne sitaucije MUP-a pruža i Crveni krst, naročito kada je reč koordinaciji međunarodne pomoći i distribuciji hrane, vode, ćabadi i ostalih potrepština.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор