Nemačko oružje za ratove u „trećim zemljama“

made-in-germany-rs-tenk

Od izvoza oružja u prošloj godini nemačke kompanije su zaradile 5,8 milijardi eura, beležeći tako rast prodaje od 24 procenta.

Najveći deo izvezenog oružja odlazi u takozvane „treće zemlje“, one koje nisu članice ni NATO ni Evropske unije. Ugovore o kupoprodaji oružja odobrava Savet za bezbednost u kojem sede kancelarka i odabrani ministri. Ovo telo zaseda tajno i ne obaveštava parlament o svom dnevnom redu i odlukama, piše „Dojče vele“.

Kada je kupac tenkova „Leopard“ ili automata „Hekler&Koh“ neka zemlja članica NATO saveza, onda je odobrenje Saveta samo formalnost. Kada se radi o totalitarnim režimima, kao što su u Saudijskoj Arabiji, Kataru ili Bahreinu, tada Savet navodno dobro odvaga stanje ljudskih prava u tim zemljama i nemačke interese, pa na kraju ipak proda oružje takvoj zemlji. Zvanične informacije o izvozu oružja Savet podnosi poslanicima Bundestaga samo kroz godišnji izveštaj. Poslanik opozicione Levice Jan van Aken, uputio je kritiku kancelarki Angeli Merkel „da ignoriše debatu o izvozu oružja, a da nemačko oružje isporučuje i najgorim diktatorima“.

Kako je prošle nedelje saznao nemački nedeljnik „Špigel“, od ukupno 5,8 milijardi pristiglih od oružja prodatog u prošloj godini, čak 3,6 milijardi došlo je iz država koje nisu članice NATO ili EU. U odnosu na 2012. godinu, to predstavlja povećanje od milijardu eura. U zvaničnim saopštenju navedeno je kako je postignuta rekordna zarada u izvozu malog oružja od 135 miliona eura, što predstavlja povećanje od čak 43 procenta. Glavna mušterija je Saudijska Arabija čija vojska, kako objašnjava nemačko Ministarstvo privrede, prelazi na automatske puške G36 koje koristi i nemačka vojska Bundesver. Arabija je za nemačke automate platila 35 miliona eura.

Međutim, problem se širi kada se u obzir uzme da osim automatskih pušaka, pištolja i revolvera, u malo oružje spadaju i ručne granate i bazuke. Kod malog oružja je problematično što može da zaluta u pogrešne ruke, jer za pištolje ili puške niko ne može da garantuje da se ne upotrebljavaju protiv građana ili da ilegalno ne završavaju na ratištu poput sirijskog.

– Upravo su to oružja kojima diktatori tlače svoj narod. Najskuplja konvencionalna oružja kao što su tenkovi, raketni sistemi ili podmornice, češće služe za demonstraciju vojne moći, dok ručno oružje godišnje odnosi 400.000 života, rekao je Van Aken.

Na sve kritike nemačka Savezna vlada odgovara kako je nemačka politika izvoza oružja restriktivna i da će takva i ostati. Politički principi izvoza oružja zabranjuju prodaju državama koje su u ratu ili kojima preti rat, kao i kada postoji osnovana sumnja da će izvezeno oružje biti zloupotrebljeno za unutrašnju represiju ili trajno i sistematsko suzbijanje ljudskih prava. Kritičari smatraju da vlada Angele Merkel, kao i prethodne vlade, ove principe rasteže po sopstvenom nahođenju da bi mogla da izvozi oružje u sporne države. Embargo zvanično važi samo za nekoliko zemalja kao što su Severna Koreja, Belorusija, Sirija i Iran.

Proizvodnja oružja jedna je od najbrže rastućih industrijskih grana u Nemačkoj. Ona zapošljava čak 80.000 ljudi, uz procenu da indirektno obezbeđuje ukupno 300.000 radnih mesta. Po izvozu oružja, Nemačka zauzima treće mesto u svetu. Ubedljivo ispred Nemačke su Sjedinjene Američke Države i Rusija, a uskoro bi to mogla biti i Kina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор