Nemačko oružje za Kurde stiglo na crno tržište

made-in-germany-rs-oruzje

Nemačke automatske puške i pištolji koje je Ministarstvo odbrane poslalo kurdskim borcima u severnom Iraku, sada se prodaje na crnom tržištu, pokazalo je istraživanje nemačke televizije „NDR“.

Odluka da Nemačka u leto 2014. godine počne sa isporukom oružja kurdskim Pešmerga borcima, izazvala je mnogo bure u tamošnjoj javnosti, jer Berlin do tada nikada nije slao oružje u aktivno ratno područje. Kritičari su već tada tvrdili da će nemačka vojska izgubiti trag tog oružja, kao i da ono lako može doći u pogrešne ruke, a istraga NDR-a je pokazala da su strahovi bili opravdani, prenosi agencija „Tanjug“.

Nemačke puške i pištolji pronađeni su kako se nude na prodaju na crnom tržištu oružja. Kako je navedeno, serijski brojevi i oznake firme „Hekler i Koh“ i nemačke vojske, jasno pokazuju da se radi o oružju isporučenom Kurdima pre 18 meseci.

Bivši Pešmerga borac koji je govorio za NDR kaže da je puška G-36 koštala i do 4.000 dolara, ali da je cena u poslednjih nekoliko meseci pala, jer je ovih pušaka previše na tržištu. On je naveo da zna da je oko 100 njegovih saboraca prodalo oružje i napustilo rat. Na tržištu van Erbila, novinaru je nuđena puška G-36 za 1.450 do 1.800 dolara.

Nemačka je do prošlog leta Pešmergama isporučila 12.000 pušaka G-3, 8.000 pušaka G-36 i 8.000 pištolja P-1, a Ministarstvo odbrane je prethodno priznalo da ne zna tačno koje su borbene jedinice dobile to oružje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор