U Davosu o posledicama IV industrijske revolucije

made-in-germany-rs-3d-stampac

Sa ovogodišnjeg samita u Davosu vodeći svetski ekonomski stručnjaci upozoravaju da je pred nama nova era koja će bitno promenti načine rada na koje smo do sada navikli.

„Nagli napredak u sferi tehnologije, kao što je veštačka inteligencija i učenje, uz brzi razvoj sektora kao što je robotika, nanotehnologija, 3D štampanje i biotehnologija, dramatično će promeniti karakteristike radne snage u svetu“, ističu svetski ekonomisti na samitu u Davosu, a prenosi „B92“.

Oni su se na panelu “Poslovi budućnosti” saglasili da „četvrta industrijska revolucija“ koja je u toku, veoma brzo dovodi do promene radnih mesta, zbog čega će ljudi morati da prilagode svoje sposobnosti kako bili spremni da odgovore na zahteve novog vremena. Neke današnje profesije će nestati u budućnosti, dok će se druge veoma tražiti na tržištu, a posledice takvih promena, zaključuju u Davosu, jeste gubitak čak 5 miliona radnih mesta.

Evidentno je da već sada postoje poslovi za koje pre pet godina niko nije znao, kao što je na primer, stručnjak za podatke. Sa druge strane gledano, u budućnosti će biti potrebno da radnici u prodaji ili u proizvodnji bolje razumeju tehnologiju, kako bi prilagodili svoje sposobnosti sveprisutnosti interneta. Naše veštine moraće da budu radikalno promenjenje kako bi održale korak sa aktuelnim promenama koje se dešavaju u svetu rada.

Međutim, ni poslodavci neće ostati imuni na ove promene. Ukoliko kompanije budu želele da održe korak sa novinama “četvrte industrijske revolucije”, onda će morati da pomognu svojim radnicima da ovladaju novim veštinama. Uz to će osnivati i sopstvene razvojne centre za talente. Koristeći analitiku podataka, moraće da nauče da idu korak napred, analizirajući koje su to osobine trenutno aktuelne, i da rade na tome kako bi uskladili svoju radnu snagu i zadovoljili trenutno i buduće tržište.

Prema izveštaju svetskih ekonomista, brzina promena u industriji će znatno nadmašiti sve one od ranije. Neki takvi uticaji već su se osetili, a većina promena u poslovanju već će biti završena do 2020. godine. Na tržištu će se tada tražiti nova znanja i poslovne veštine kakve su: Rešavanje kompleksnih problema, Kritičko razmišljanje, Kreativnost, Upravljanje ljudskim resursima, Koordinacija sa drugima, Emocionalna inteligencija, Procena i donošenje odluka, Veština orijentacije, Veština pregovaranja, Kognitivna fleksibilnost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор