Brašno od pasulja pronalazača iz Bora

made-in-germany-rs-brasno-od-pasulja

Penzioner Jovan Stojanović, pronalazač iz Bora, po struci metalostrugar, osmislio je tehnoligiju pravljenja brašna od pasulja, podstaknut RTS-ovim takmičenjem za najbolju inovaciju 2014. godine.

Želja mu je bila da žene provode manje vremena u kuhinji, da se pasulj ne natapa da bi se lakše skuvao, a da se pritom uštedi i struja. Presovanjem na stotinak stepeni Celzijusa, u mašini patentiranoj i atestiranoj na Mašinskom fakultetu u Nišu, Stojanović od zrna pasulja pravi makarone, koje kao i brašno imaju smanjeni procenat vlage.

– Hranljive vrednosti se ne gube zato što je ljuska sada samlevena i više ne postoji kao takva. Kada potopite pasulj u vodu, ta voda mora da se baci, a u ovom slučaju nema bacanja prve vode. Dovoljno je razmutiti 100 grama tog brašna u litar hladne vode i za pola sata je pasulj skuvan – objašnjava Stojanović, a prenosi „RTS“.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru odredio je fizičke parametre ovog brašna i utvrdio njegovu mikrobiološku ispravnost. S obzirom da ne postoje svi uporedni parametri, analize su vršene po istom principu kao i za ostala brašna.

– Pravilnici i zakonska regulativa dobro prepoznaje druge vrste brašna, tako da smo i mi išli po toj logici – navodi dr Dijana Miljković, načelnica Centra za higijenu u zaječarskom Timoku.

Da bi se pokrenula proizvodnja brašna od pasulja, neophodno je patentirati ovu namirnicu, a invator iz Bora se nada da će i ta procedura ubrzo biti završena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор