Humusno zemljište niških đaka čuva vodu 15 dana!

Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije osvojili su đaci niške gimnazije „Bora Stanković“, okupljeni oko svoje kompanije “NutriensTerra”, za humusno hranljivo zemljište koje zadržava vodu i do 15 dana.

Ovaj proizvod smanjuje vreme potrebno za uzgoj biljaka, a svakodnevno zalivanje čini nepotrebnim, što je inovacija vredna pobede i plasmana za predstojeći majski nacionalni šampionat u Beogradu.

– Zemljište u saksijama u školi je bilo istrošeno i suvo, pa su biljke morale svakodnevno da se zalivaju. Došli smo na ideju da napravimo ovu smešu koja omogućava zemljištu da ostane vlažno i do 15 dana, a da istovremeno ima sve hranljive sastojke. Tako je nastao naš proizvod „hidrosoil“ – objašnjava Aleksa Pešić, učenik trećeg razreda i finansijski direktor učeničke kompanije NutriensTerra, prenosi “Blic”.

U tačno određenim proporcijama smeša sadrži hidrogel, veštačko đubrivo, mineral zeolit i humus. Hidrogel može da primi vode i do 100% svoje težine, a da ostane vlažan i do dve nedelje. Zeolit je tu da štiti koren biljke i da reguliše kiselost zemljišta, a veštačko đubrivo da ga hrani. Sve to je pomešano sa kvalitetnim humusom, a da bi odredili tačne proporcije, đaci sarađuju i sa agronomom.

– Primena smeše je višestruka, od domaćinstava, pa sve do javnih površina i oranica. Možete otići na odmor i da ne brinete za biljke, a rastinje u žardinjerama i na javnim površinama nije potrebno svakodnevno zalivati tokom leta – objašnjava Pešić.

Po rečima Petra Miloševića, učenika trećeg razreda i direktora kompanije, hidrosoil se može naručiti preko fejsbuk stranice NutriensTerra po ceni od 200 dinara za pet litara. Novac koji zarade prodajom svoga proizvoda, dodaje on, uložiće u dalja istraživanja i poboljšanja sastava da bi smeša bila još bolja za biljke.

Mentorka pobedničkog tima, profesorka geografije Ana Veljković, kaže da je ovo već šesta godina rada u učeničkim kompanijama. U 2015. pobedili su na nacionalnom takmičenju, a prošle godine jedna od njihovih kompanija proglašena je za najbolju IT kompaniju. Ove godine u finalnom takmičenju škola će imati dva predstavnika, jer se na treće mesto plasirala kompanija “S-mass” sa proizvodom od „pametne mase“, koji razvija finu motoriku kod dece, očvršćava kada se uzme u šaku, a prelazi u tečno stanje kada se ispusti iz ruke.

– U radu učeničkih kompanija učestvuju đaci od prvog do četvrtog razreda. Na ovaj način stiču važna znanja koja im mogu i te kako koristiti u budućnosti. U učeničkim kompanijama đaci uče osnove poslovanja, marketinga, ali i lepog ponašanja i imaju priliku da nauče kako da jednu ideju pretvore u realan proizvod – ističe profesorka Veljković.

Na takmičenju “Dostignuća mladih u Srbiji”, u organizaciji Ministarstva privrede i USAID-a, drugo mesto je osvojila učenička kompanija “BiOrganic” iz niške Ekonomske škole, za izradu prirodnih sapuna, maski za lice i čajeva od mešavina bilja sa obronaka Stare planine i Jastrepca.

U finale takmičenja su se plasirale i “e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu s elektronskim uređajem za proveru količine alkohola u krvi, i kompanija “Little Bottle”, učenika Tehničke škole u Vlasotincu, koji proizvode i prodaju zdrave i lekovite napitke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор