Zemljište za Tenisa ide drugom u zakup

Zemljišne parcele koje je nemačka mesna industrija “Tenis“ dobila od Srbije u zakup na 30 godina, biće ponuđene drugim zainteresovanim zakupcima na korišćenje do dolaska nemačkog investitora i konkretizacije ugovora.

– Neće valjda zemljište biti u parlogu. Sve će ići u zakup dok ne bude zaključen ugovor. Prva lokacija Tenisu za izgradnju farme je odobrena za agroekonomsku 2018-2019. godinu – objasnio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a prenosi „Politika“.

Nemački mesni gigant je u obavezi da svoje ulaganje u Srbiji započne krajem ove ili početkom naredne godine. U avgustu prošle godine Tenis je dobio dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjanu, dok se odobrenje za zakup još uvek čeka od lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju.

Iako se dolazak nemačke kompanije najavljuje unazad već nekoliko godina, ona još uvek nije zvanično ušla u zakup zemljišta, niti je započela izgradnju farmi. Srpski ministar poljoprivrede, sa druge strane, tvrdi da problem nemogućnosti izvoza svinjetine u Evropsku uniju nije u tome što se u Srbiji svinje još uvek vakcinišu protiv svinjske kuge.

– Planirano ulaganje Tenisa je 20 miliona eura po farmi i 50 zaposlenih na svakoj od dogovorenih lokacija. Nemački investitor ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona eura i otvaranju 250 novih radnih mesta – naveo je Nedimović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор