Tenis bi zakupio pet lokacija u Srbiji

Nemačka mesna kompanija „Tenis“ javila se na konkurs za zakup na 30 godina pet različitih lokacija državnog zemljišta u Srbiji.

Po rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, krajem maja će se znati da li nemačka firma dolazi u Srbiju, jer će do tada komisija Ministarstva poljoprivrede izabrati investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva.

– Da li će biti izabrana utvrdiće komisija na osnovu propisanih kriterijuma, među kojima su visina investicije u sektor poljoprivrede ili poljoprivredno-prerađivački sektor, broj uposlenih radnika, vrednost izvoza, doprinos razvoju lokalne zajednice i drugim uslovima – rekao je Nedimović za agenciju „Beta“.

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta, navodi Nedimović, stiglo je 219 prijava potencijalnih investitora, od kojih je 45 zahteva za prerađivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju. Od 219 prijava sedam je sa inostranim kapitalom, a preostalih 212 su pljoprivredna gazdinstva iz Srbije, koja planiraju da prerastu u privredna društva.

Predstavnici Tenisa i Vlade Srbije potpisali su krajem aprila 2015. godine Memorandum o razumevanju, kada je najavljeno da će ta kompanija otvoriti u Srbiji 20 farmi za uzgoj svinja. Ranije je takođe najavljivno da će nemačka kompanija u Srbiji investirati oko 300 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор